Dobrá správa pre podnikateľov: Za nové vozidlá zaplatia o 25 % nižšiu daň

NETKY.SK • 7 Január 2016, 12:40 • 2 min
Dobrá správa pre podnikateľov: Za nové vozidlá zaplatia o 25 % nižšiu daň

BRATISLAVA - Už za minulý, tento, ako aj nasledujúci rok zaplatia o 25 % nižšiu daň z motorových vozidiel podnikatelia, ktorí si obstarali a registrovali nové vozidlo vlani. V štvrtom až šiestom roku zaplatia o 20 % menej.

slovakia

left justify in out

V prípade hybridných vozidiel a vozidiel na plynový a vodíkový pohon si podnikateľ sadzbu zníži navyše ešte o 50 % a v prípade vozidiel, ktorých jediným zdrojom je elektrina, je sadzba dane nulová. "S pribúdajúcim vekom auta sa však sadzba zvyšuje. Na vozidlá v majetku firmy, po ich siedmom roku sa vzťahuje zníženie sadzby už len o 15 % a pri 10- až 13-ročných vozidlách je sadzba najskôr stopercentná a neskôr sa začne zvyšovať," vysvetlila vedúca účtovného oddelenia Business Lease Slovakia Ladislava Pozdechová.

 

Daň sa v tomto roku po prvýkrát platí na daňovom úrade, kde majú právnické osoby sídlo a fyzické bydlisko, a nie už tam, kde bolo auto evidované. Nová právna úprava dane z motorových vozidiel tak zjednodušila situáciu najmä tým podnikateľom, ktorí mali evidovaných viacero vozidiel v rôznych krajoch po Slovensku a doteraz preto podávali niekoľko daňových priznaní podľa príslušných krajov. Mnohí používajú vozidlá lízingových spoločností.

 

"Ak podnikateľ využíva pri podnikaní vozidlo na operatívny lízing, ako nájomcovi mu odpadajú akékoľvek starosti s daňou za motorové vozidlá, pretože ich vlastníkom a zároveň držiteľom je lízingová spoločnosť. V prípade financovania vozidiel na operatívny lízing, kde sa obmieňajú autá obvykle po troch rokoch, sa podnikateľovi premieta nižšia daň aj do nižších platieb operatívneho lízingu," objasnila Pozdechová. Iné je to v prípade finančného lízingu, keďže držiteľom uvedeným v technickom preukaze vozidla je nájomca. "Povinnosť podať daňové priznanie, ako aj odvádzať preddavky na daň v prípade prekročenia limitov predpokladanej ročnej dane, tak zostáva na ňom," upozornila Pozdechová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies