Dobrá správa pre planétu: Emisie oxidu uhličitého sa za posledné tri roky stabilizovali

NETKY.SK • 14 November 2016, 09:24 • 2 min
Dobrá správa pre planétu: Emisie oxidu uhličitého sa za posledné tri roky stabilizovali

MARRAKÉŠ - Celosvetové emisie oxidu uhličitého sa v uplynulých troch rokoch takmer ustálili, ukázali dnes zverejnené výsledky novej štúdie. Zvýšilo to nádej, že svet sa blíži k zlomovému bodu v boji proti klimatickej zmene, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Autori štúdie však upozornili, že nie je isté, či je spomalenie emisií oxidu uhličitého (CO2), a to najmä vďaka poklesu využívania uhlia v Číne, stálym trendom alebo len dočasnou odchýlkou.

 

"Je priskoro vyhlasovať, že sme dosiahli vrchol," povedal spoluautor Glen Peters z Centra pre medzinárodný klimatický a environmentálny výskum v Osle.

 

Štúdia, publikovaná v odbornom periodiku Earth System Science Data, odhaduje, že celosvetové emisie CO2 vypúšťané využívaním fosílnych palív a priemyslom porastú tento rok len o 0,2 percenta.

 

Znamenalo by to, že emisie sa za posledné tri roky stabilizovali na úrovni približne 36 miliárd ton, aj keď svetová ekonomika rastie.

 

Autori štúdie pripísali spomalenie nárastu v prvom rade poklesu využívania uhlia v Číne od roku 2012. Podľa Petersa však stále nie je jasné, či ide o dôsledok reštrukturalizácie čínskeho hospodárstva alebo známku ekonomickej nestability.

 

No aj keď sa čínske emisie ustálili, emisie v Indii a iných rozvíjajúcich sa krajinách by mohli celosvetovú úroveň emisií znova vyhnať hore. Indické emisie sa napríklad v roku 2015 zvýšili o päť percent.

 

Iní vedci nespojení s touto štúdiou okrem toho zdôraznili, že nestačí, aby sa emisie stabilizovali - musia sa znížiť k nule, aby svet naplnil ciele Parížskej dohody, obmedzenie globálneho otepľovania na najviac dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

 

"Redukcie prisľúbené krajinami na základe Parížskej dohody nie sú dostatočné na to, aby sa to dosiahlo," uviedol klimatológ Chris Rapley z University College London.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies