Aktualizované Dobrá správa pre nevesty a ženíchov! Na svadbu si môžete pozvať 100 hostí

NETKY.SK • 16 September 2020, 15:54 • 2 min
Aktualizované Dobrá správa pre nevesty a ženíchov! Na svadbu si môžete pozvať 100 hostí

BRATISLAVA - Na svadbách bude môcť byť najviac 100 ľudí, uviedol to v stredu po rokovaní vlády premiér Igor Matovič (OĽANO).

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 16:34

 

Zavedú sa však prísnejšie kontroly. Pri jedení, pití a svadobných fotografiách sa nebudú vyžadovať rúška. Pri tanci či rozhovoroch ich už hostia budú musieť mať nasadené. Na svadby budú chodiť kontroly z hygieny či polície.

 

Matovič teda dodržal čo sľúbil nevestám a ženíchom na Facebooku. "Dnes na vládu idem so zaujímavým návrhom, ktorý zásadným spôsobom zmení strašidlo 30 hostí na hostine života. Držte palce," oznámil v stredu vo svojom facebookovom statuse. 

 

Majiteľom pribudne povinnosť

Premiér požaduje, aby zodpovednosť za svadobné hostiny niesli majitelia reštaurácií. Zatiaľ však nevie, či to bude právne možné.

 

Majiteľ by podľa Matovičovho návrhu museli Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva nahlásiť 48 hodín pred konaním svadby, že sa v jeho priestoroch bude konať hostina.

 

img

 

Na základe toho by mal regionálny hygienik zverejniť manuál a podmienky bezpečnej svadobnej hostiny. Ak budú na svadobnej hostine porušené odporúčania, tak bude majiteľovi uložená pokuta. Výška peňažnej sankcie môže dosiahnuť až 20-tisíc eur, v červených okresoch až dvojnásobok.

 

Matovič tiež podotkol, že ak majiteľ nebude schopný zabezpečiť hygienické opatrenia, tak by svadbu organizovať nemal. Predpokladá, že nariadenie k svadbám by malo byť zverejnené v priebehu budúceho týždňa.

 

Na svadbu zavíta polícia spolu s hygienikmi

Či sa dodržiavajú stanovené nariadenia budú chodiť kontrolovať hygienici v sprievode s políciou. Prípadne sankcie sa budú líšiť podľa farby regiónu. Hostia budú musieť akcepovať, že rúška budú povinné pri všetkých aktivitách okrem jedenia, pitia či fotenia sa. 

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Petíciu za svadby do 150 hostí podpísali tisícky ľudí

 

„Toto pravidlo chceme zabezpečiť od prvého októbra,“ informoval Matovič. Kompletné nariadenie týkajúce sa organizovania svadieb bude zverejnený nabudúci týždeň. Vláda je pripravená v prípade potreby zmeniť aj zmeniť zákon.

 

Ako premiér informoval premiér, tento rok sa zrejme nebudú konať plesy či stužkové. O stužkových slávnostiach sa ešte diskutuje, v hre je aj to, že by sa mohli preložiť z jesene na jar.

 

Krajčí súhlasil s navrhnutým riešením

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová po rokovaní vlády uviedla, že ministerstvo zdravotníctva súhlasí s vyjadrením, ktoré bolo komunikované premiérom.

 

img

 

Pripomenula, že Pandemická komisia vlády SR je odporúčací orgán. "Je úplne prirodzené, že sú to kroky, ktoré sa týkajú celého štátu, majú celospoločenský a ekonomický rozmer. Uvedomujeme si, že nie len zdravotný," povedala Eliášová.

 

Súvisiaci článok: Na Slovensku sa sprísňujú opatrenia. Rúška už aj na terasách reštaurácii a svadby len s obmedzeným počtom hostí

 

Ako doplnila, rezort zdravotníctva sa rozhoduje vždy na základe ochrany verejného zdravia ľudí. "Rozumieme, že treba nájsť celoplošný kompromis," uviedla.

 

Ako informovala Eliášová, premiér tieto návrhy komunikoval s hlavným hygienikom a odborníkmi z Úradu verejného zdravotníctva. Taktiež je v úzkom kontakte s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO). Ako dodala, tieto veci sú dopredu predkonzultované.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies