Dobrá správa pre domácnosti: Po cene plynu klesne pravdepodobne aj cena elektriny

NETKY.SK • 13 August 2015, 18:59 • 2 min
Dobrá správa pre domácnosti: Po cene plynu klesne pravdepodobne aj cena elektriny

BRATISLAVA – Slovenským domácnostiam možno po plyne klesnú od začiatku roka aj ceny elektriny.

slovakia

left justify in out

Ako informoval portál vEnergetike.sk, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) bude totiž v tomto roku pri stanovaní cien elektriny na budúci rok pracovať s nižšou veľkoobchodnou cenou elektriny ako v minulom roku. Kým pri stanovaní tohtoročných cien elektriny pre domácnosti počítal regulátor s cenou silovej elektriny na úrovni 35,3072 eur za megawatthodinu, v tomto roku to bude 33,852 eur za megawatthodinu.


O koľko by mohla vďaka tomu koncová cena elektriny klesnúť, zatiaľ regulátor nechcel špekulovať. "Úrad sa drží zásady nevysielať signály o cenách dopredu. Vyjadríme sa až vtedy, keď budeme mať všetky potrebné údaje a informácie ako fakty," povedal pre portál vEnergetike.sk hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. Veľkoobchodná cena silovej elektriny tvorí pritom zhruba 47 % z koncovej ceny elektriny, ktorú platí každý odberateľ vo svojich faktúrach.


Ako bude nakoniec vyzerať budúcoročná koncová cena elektriny pre slovenské domácnosti, bude záležať aj od tarify za prevádzkovanie systému, ktorá v sebe zahŕňa podporu zelenej elektriny a podporu výroby elektriny z domáceho uhlia. "Negatívne môže na ceny zapôsobiť iba vplyv obnoviteľných zdrojov energií (OZE), kombinovanej výroby elektriny a tepla (KVET) a náklady na výrobu elektriny z domáceho uhlia," konštatoval Lupták. V minulom roku všetci odberatelia podporili zelenú elektrinu sumou približne 400 miliónov eur a slovenské baníctvo sumou zhruba 90 miliónov eur.


Cena elektriny pre domácnosti sa ostatný raz menila na začiatku tohto roka. Koncom minulého roka regulačný úrad rozhodol o tom, že priemerné ceny elektriny klesli pre slovenské domácnosti o 5,03 %.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies