Dobrá správa pre Bratislavu: Do Vianoc sa električky vrátia na Špitálsku!

NETKY.SK • 24 November 2017, 13:11 • 2 min
Dobrá správa pre Bratislavu: Do Vianoc sa električky vrátia na Špitálsku!

BRATISLAVA - Technicko-bezpečnostná skúška prejazdu električiek dopadla dobre, trať je spôsobilá na prevádzku a môže sa kolaudovať. Zároveň je Špitálska ulica sprístupnená pre automobilovú dopravu.

slovakia

left justify in out

Električkovú trať na jednom z najviac vyťažených úsekov v centre hlavného mesta rekonštruovali od augusta a vyskytli sa aj peripetie. Dnes je však už táto trať pripravená; podľa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) ​by po nej mohli električky začať jazdiť ešte pred Vianocami.

 

Dopravný podnik Bratislavy už podal žiadosť o kolaudáciu. Električkovú dopravu spustí až po doručení rozhodnutia od správneho orgánu. Možný je však už prejazd individuálnej dopravy.

 

Dotknutým orgánom a účastníkom kolaudačného konania bude doručený termín ústneho pojednávania spojeného s miestnym zisťovaním. "Pokiaľ nebudú zistené závažné skutočnosti, pri ktorých by bola ohrozená bezpečnosť cestujúcich i premávky, a v prípade kladných stanovísk všetkých zúčastnených strán vydá BSK kolaudačné rozhodnutie. Električky by mohli po Špitálskej ulici prejsť ešte pred Vianocami," povedala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

 

DPB po vznesení námietok správnych orgánov v stavebnom konaní voči zastávke viedenského typu, plánovanej na Špitálskej 31-35, pripravil projekt na ponechanie zastávky Mariánska (smer Kamenné námestie) na pôvodnom mieste. Jej realizácia a následná prevádzka je závislá od stavebno-povoľovacieho konania. "Keďže DPB má záujem sprevádzkovať trať čo najskôr, spustenie prevádzky bez zastávky Dva levy je pravdepodobné," informoval v polovici novembra dopravca.

 

Rekonštrukcia električkovej trate na Špitálskej za viac ako 2,5 milióna eur sa začala v auguste a podľa odhadov mala trvať tri mesiace. Stavebné práce však museli v septembri zastaviť po tom, čo podľa Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR nebola rekonštrukcia povolená v súlade so zákonom a v procese nastali vážne pochybenia. Podľa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je špeciálnym stavebným úradom pre mestské dráhy, bola dôvodom zastavenia prác práve plánovaná zastávka viedenského typu a obavy obyvateľov bytového domu na Špitálskej ulici, že vybudovanie zastávky im znemožní alebo sťaží výjazd z dvora na ulicu.

 

Opätovne sa na Špitálskej ulici pokračovalo v rekonštrukcii od 26. septembra, v rámci tzv. zabezpečovacích prác, ktoré možno vykonávať v osobitnom režime, ak je to nevyhnutné v dôsledku živelnej pohromy, havárie alebo inej mimoriadnej udalosti. DPB totiž upozorňoval, že z dôvodu vynúteného zastavenia stavebných prác hrozí havarijný stav, ktorý môže vyústiť až do prerušenia premávky električiek v celej Bratislave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona