Dobrá správa: Koniec augusta bude na Slovensku letný, prídu i tropické dni

NETKY.SK • 23 August 2016, 12:57 • 2 min
Dobrá správa: Koniec augusta bude na Slovensku letný, prídu i tropické dni

BRATISLAVA - Slovákov čaká slnečný a teplý záver augusta s letnými a postupne až tropickými dňami. Prichádzajúca tlaková výš prinesie koncom tohto mesiaca do strednej Európy stabilný charakter počasia, informuje vo svojej analýze Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

slovakia

left justify in out

Nasledujúce dni bude podľa neho oblačnosť len minimálna, šancu na dážď označil za nulovú. "Pre zaujímavosť, s takým výrazným signálom malej oblačnosti a bez zrážok zvyknú vyzerať ansamblové predpovede skôr pre juh Grécka, Turecka, u nás len zriedkavo," vysvetlil Šinger.

 

Naše územie sa bude podľa neho spočiatku nachádzať v chladnejšom severnom prúdení na prednej strane tejto výše, ale to sa má postupne zmeniť. "Výš sa presunie na východ a nad naše územie začne po jej zadnej strane prúdiť teplý vzduch od juhozápadu," vysvetlil.

 

Takéto stabilné situácie sa dajú podľa Šingera spoľahlivo predpovedať, keďže sa v nich nevyskytujú žiadne fronty ani výškové tlakové níže.

 

Prepoveď počasia na stredu (Zdroj: SHMÚ):

Jasno až polooblačno. Cez deň na severe pri prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky. Ráno miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 15 až 10, v dolinách miestami okolo 8 st. Najvyššia denná teplota 24 až 28, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo 22 st. Prevažne severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h), na strednom Slovensku slabý vietor.

 

Štvrtok:

Jasno až polooblačno. Ráno miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách miestami okolo 7 st. Najvyššia denná teplota 23 až 28 st. Severovýchodný vietor do 5 m/s (20 km/h), na východe do 7 m/s (25 km/h).

 

Piatok:

Prevažne jasno. Ráno miestami hmla alebo nízka oblačnosť. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v dolinách miestami okolo 7 st. Najvyššia denná teplota 24 až 29 st.

 

Sobota:

Prevažne jasno a teplo. Ráno ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 15 až 10 st, v dolinách miestami okolo 8 st. Najvyššia denná teplota 25 až 30 st.

 

Nedeľa:

Prevažne jasno a teplo. Ráno ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 16 až 10 st. Najvyššia denná teplota 26 až 31 st.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona