Do župných stredných škôl nastúpi vyše 21-tisíc žiakov

NETKY.SK • 1 September 2013, 10:45 • 2 min
Do župných stredných škôl nastúpi vyše 21-tisíc žiakov

BANSKÁ BYSTRICA - Je to o takmer 1 500 menej než vlani, prvákov bude 4 567, čo je o 406 menej než vlani a o 2 689 menej, než školy plánovali.

slovakia

left justify in out

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) má od pondelka navštevovať 21 074 žiakov, čo je v porovnaní s minulým školským rokom o 1 462 menej. Z toho prvákov, s výnimkou osemročnej formy štúdia na gymnáziách, bude 4 567, o 406 menej než vlani. Ako pre agentúru SITA uviedla Iveta Kureková z oddelenia styku s verejnosťou Úradu BBSK, na školách zostalo pre absolventov deviatych ročníkov základných škôl 2 689 voľných miest, keďže podľa plánu výkonov počítali s prijatím 7 256 absolventov. Kým plán výkonov počítal s otvorením 252 prváckych tried, otvorí sa ich o 50 menej.

Do prvých ročníkov osemročnej formy štúdia na gymnáziách má nastúpiť 162 žiakov, o 65 menej než vlani a o 113 menej, než školy plánovali prijať. Namiesto plánovaných 12 tried sa na osemročných gymnáziách otvorí osem tried s prvákmi. 

Z hľadiska študijných odborov bol medzi absolventmi základných škôl najväčší záujem o ekonomiku, obchod a služby, ktoré bude študovať vyše 30 percent z prvákov župných stredných škôl. Nasleduje gymnázium s vyše 18 percentami a elektrotechnika s takmer 12 percentami. Najmenší záujem bol o technickú a aplikovanú chémiu, ktorú bude študovať pol percenta prvákov. 

BBSK je, rovnako ako v minulom školskom roku, zriaďovateľom 63 stredných škôl, z toho 18 gymnázií a jedného konzervatória, ostatné sú stredné odborné a spojené školy. Najväčšou je Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy v Lučenci s 981 žiakmi, najmenšou Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej so 70 žiakmi. 

Ako pripomenula Kureková, presný počet žiakov, ktorí reálne nastúpili do škôl v novom školskom roku, bude známy po zbere údajov po 15. septembri.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies