Do Zemplínskej šíravy pritieklo od nedele šesť miliónov kubických metrov vody

NETKY.SK • 7 Február 2017, 15:31 • 2 min
Do Zemplínskej šíravy pritieklo od nedele šesť miliónov kubických metrov vody

MICHALOVCE - Do Zemplínskej šíravy pritieklo od nedele (5.2.) šesť miliónov kubických metrov vody. Zvýšené prietoky budú vodohospodári z nádrže postupne vypúšťať. TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavel Machava.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov je to štandardne 5,1 kubického metra za sekundu (m3/s), dnes je to už 25 m3/s. "Zvýšeným odtokom budeme postupne vypúšťať naakumulovanú vodu a zároveň pomôžeme na dolných tokoch Laborca znižovať riziko vzniku ľadových úkazov," spomenul.

 

Tečúca voda so sebou splavuje aj kusy ľadu, ktoré končia podľa slov Machavu práve v Šírave. "Vodná nádrž v tomto období plne potvrdzuje svoju opodstatnenosť," vysvetlil s tým, že dokáže zachytiť veľké množstvo ľadov, ktoré sa v nej budú topiť postupne.

 

V dôsledku plusových teplôt vzduchu dochádzalo v uplynulých dňoch k zvýšenému odtoku vody z topiaceho sa snehu, a tým k rýchlemu stúpaniu vodných hladín a prietokov na vodných tokoch a vodných stavbách, ktoré v priebehu dňa kulminovali. Miestami pretrvával výskyt ľadových úkazov, ktoré znižovali prietočnú kapacitu vodných tokov.

 

Vodohospodári zasahovali pri odstraňovaní ľadových bariér na viacerých miestach východného Slovenska, napr. v pondelok (6.2.) na vodnom toku Okna v intraviláne obce Nižná Rybnica v okrese Sobrance, ale aj pri Strážskom v Michalovskom okrese, kde došlo k vybreženiu vody z koryta. Pracovníci tu ľadové zátarasy v priebehu noci odstránili, dnes je tok prietočný, voda voľne odteká.

Vodohospodári vodné toky aj naďalej monitorujú.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies