Do Zemplínskeho Hradišťa prileteli z Afriky prvé bociany

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 13:24 • 2 min
Do Zemplínskeho Hradišťa prileteli z Afriky prvé bociany

ZEMPLÍNSKE HRADIŠTE – Do obce Zemplínske Hradište v okrese Trebišov, ktorú miestni nazývajú i Bocianopolis, prileteli z Afriky prvé bociany. Podľa starostu v tomto roku sa objavili skôr ako zvyčajne.

slovakia

left justify in out

"Prileteli v prvý jarný deň, čiže ich berieme ako zvestovateľov jari. Sme veľmi radi, že už dorazili. Oproti minulým rokom v hojnom počte. Prvý deň to bol jeden a na druhý prišli ďalšie tri bociany. Z 24 miest obsadzujú štyri hniezda. Je tu ešte trocha chladné počasie, bociany skúmajú terén, ale už sú tu," uviedol pre TASR starosta obce Ján Oláh.

 

Ako pokračoval, ľudia ich každoročne očakávajú a je to pre nich udalosť. "V obci je radostnejšia atmosféra, pretože sú jej súčasťou. Sú 'ako naši spoluobčania'. Je to naša pýcha," priblížil starosta.

 

Zemplínske Hradište je významnou ornitologickou lokalitou na Slovensku. Hniezdi tu najväčšia kolónia bociana bieleho, pričom obec počtom aktívnych hniezd je jediná na Slovensku a patrí k atrakciám tohto typu.

 

Bociany do obce prilietajú v polovici marca, na Jozefa. Zväčša do troch týždňov obsadia väčšinu hniezd a od začiatku apríla začínajú striedavo sedieť na znáške. Znáška obsahuje jedno až päť vajíčok. Po 33 až 34 dňoch sa začínajú liahnuť mláďatá. Rodičia ich neustále prikrmujú počas celého dňa. Ich potravou sú užovky, hraboše, slimáky, škrečky, ryby, ale aj dážďovky či rôzny väčší hmyz. Koncom júna sú už mláďatá väčšie, začínajú mávať krídlami a trénujú tak svoje telo na dlhú cestu do Afriky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona