Do zdravotníctva pôjde podľa ANS málo peňazí, Drucker s tým nesúhlasí

NETKY.SK • 12 Október 2016, 16:47 • 2 min
Do zdravotníctva pôjde podľa ANS málo peňazí, Drucker s tým nesúhlasí

BRATISLAVA – Avizované dofinancovanie zdravotníctva nie je dostatočné, upozorňujú súkromné zdravotné poisťovne spolu s malými a strednými nemocnicami. Do systému sa cez vyššie odvody za štátnych poistencov dodatočne "naleje" 35 miliónov eur. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) argumentuje, že zvyšné peniaze prídu od ekonomicky aktívnych poistencov.

slovakia

left justify in out

"Treba aspoň 95 miliónov eur," zdôrazňuje dlhodobo asi 70 neštátnych zdravotníckych zariadení združených pod Asociáciou nemocníc Slovenska (ANS). Súkromná Union zdravotná poisťovňa hovorí napríklad o 180 miliónoch. ANS a zdravotné poisťovne ale výšku dofinancovania rešpektujú. Suma má napríklad kompenzovať dosah odvodovej odpočítateľnej položky či náklady spojené so zvyšovaním miezd zdravotníkov a lekárov i s vyššou minimálnou mzdou.

 

"Schválené peniaze nebudú stačiť na úhradu momentálne nastavenej úrovne cien a rozsahu zdravotnej starostlivosti," povedal pre TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský. Dopad podľa neho pocítia všetci, označil to za "nedobrú správu pre zdravotníkov a pacientov".

 

Odsúhlasené milióny sú podľa Union ZP síce prvým nevyhnutným krokom k dofinancovaniu zdravotníctva, no s rezortom chce ešte pokračovať v rokovaniach o ďalších krokoch. "Napríklad o implementácii úsporných opatrení navrhovaných ministerstvom v rámci revízie výdavkov zdravotníctva," povedala pre TASR Elena Májeková, členka predstavenstva Union ZP.

 

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) označila odklepnuté peniaze za "dobrý kompromis medzi potrebami a možnosťami financovania systému pre tento rok".

 

Minister Drucker očakáva, že tohtoročný výpadok zdrojov vykryjú okrem dofinancovania aj vyššie platby od ekonomicky aktívnych poistencov. Oproti pôvodným odhadom sú podľa jeho slov náklady v sektore vyššie asi o 96 miliónov eur. Okrem nákladov však rástli aj príjmy od ekonomicky aktívnych osôb. Na dofinancovanie tak má byť potrebných menej peňazí.

 

"Zvýšené náklady, ktoré boli v tomto roku aj z titulu kolektívneho vyjednávania, zmeny v zákonoch, či navýšenia platieb ambulantným lekárom by mali byť kryté," povedal Drucker odvolávajúc sa na septembrovú daňovú prognózu. Dofinancovanie zo strany štátu má preto vykryť výpadok za odpočítateľnú odvodovú položku, ktorý je vyšší, než sa predpokladalo.

 

Zdravotné poisťovne dlho diskutovali o výške dodatočných zdrojov, tento rok vzhľadom na dohodu s rezortom zdravotníctva neznížili platby pre nemocnice. Tie súkromné majú ale v zmluvách klauzulu, podľa ktorej by peniaze v prípade nedofinancovania mohli žiadať od nemocníc späť. Či by sa tak mohlo stať i v prípade "naliatia" nedostatku peňazí do systému, neodpovedala Dôvera ani Union ZP.

 

"Ak by k niečomu podobnému prišlo, budeme sa brániť," povedal pre TASR prezident ANS Marián Petko. Toto tvrdenie ale zatiaľ nechcel spresniť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies