Do zdravotníctva nepôjde viac, ako sa avizovalo, ale menej o 31 miliónov eur

NETKY.SK • 29 September 2010, 07:07 • 2 min
Do zdravotníctva nepôjde viac, ako sa avizovalo, ale menej o 31 miliónov eur

Do zdravotníctva nepôjde viac, ako sa avizovalo, ale menej o 31 miliónov eur

slovakia

left justify in out

img

Podľa Slovenskej lekárskej komory (SLK) nebude zo štátneho rozpočtu smerovať do zdravotníctva navyše toľko finančných prostriedkov, ako to avizoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Ten ozrejmil, že sektor si oproti tomuto roku prilepší o 85 miliónov eur. Ministerstvo aj naďalej trvá na tom, že do sektora príde viac zdrojov. Podľa posledných dostupných údajov z ministerstva financií má na zdravotníctvo v budúcom roku zo štátneho rozpočtu a európskych zdrojov smerovať 1,402 miliardy eur.
Prepočet komory, naopak, predpokladá výpadok zdrojov vo výške 31 miliónov eur oproti tomuto roku. Komora vychádzala z toho, že sadzba za poistencov štátu poklesne zo 4,78 na 4,32 percenta, čo znamená výpadok 85 miliónov eur. Pripomenula tiež, že 54 miliónov eur, ktoré majú priniesť zmeny v zdravotníckych odvodoch, nie sú isté. Snem SLK zároveň v tejto súvislosti vyjadril zásadný nesúhlas s rozpočtom pre zdravotníctvo, keďže doterajší návrh považuje za devastačný.
"Predpokladaný mínus, lebo nevieme, koľko prinesie novela o zdravotnom poistení, vychádza zhruba 31 miliónov eur oproti roku 2010," uviedol prezident komory Milan Dragula. Upozornil, že zvýšením DPH a inými avizovanými opatreniami stúpnu ceny energií, zamestnávatelia budú musieť zároveň odvádzať odvody z pohotovostných služieb a má tiež informáciu, že fakultným nemocniciam sa budú rozpočty znižovať o desať percent.
"Neviem si celkom dobre predstaviť fungovanie najmä väčších zdravotníckych zariadení," konštatoval Dragula. Poukázal tiež, že nepreplácanie nadlimitných výkonov zo strany zdravotných poisťovní dosahuje v niektorých prípadoch výšku jedného mesačného obratu nemocníc. Tie vlani uhradili výkony v hodnote 3,23 miliardy eur, čo je o 96,8 milióna eur menej, ako uznali evidenčne.
"Minister zdravotníctva súhlasí s požiadavkou SLK na zabezpečenie dlhodobo udržateľného financovania slovenského zdravotníctva, nie sme spokojní s výškou sadzby za poistencov štátu, na druhej strane treba povedať, že v slovenskom zdravotníctve bude v roku 2011 o 85 miliónov eur viac ako bolo v roku 2010," reagovala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Vysvetlila, že zdroje v sektore sa neskladajú len z odvodov za poistencov štátu, ale aj z odvodov za ekonomicky aktívnych poistencov, ktoré budú podľa jej slov na budúci rok rásť z dvoch dôvodov.
Ozrejmila, že pod spomínaný rast sa podpíše rast slovenskej ekonomiky a zvyšovanie zamestnanosti, čo bude mať za dôsledok viac prostriedkov za odvody za zamestnaných poistencov. Druhý dôvodom je, že sa urobili zmeny v poistnom zákone, ktoré by mali priniesť 52 miliónov eur, doplnila.
Lekárskej komore sa tiež nepáči, že kabinet Ivety Radičovej plánuje zrušiť daňovú výnimku na postgraduálne vzdelávanie lekárov. Chce preto aktivizovať svoje štruktúry a zabrániť prijatiu novely zákona o dani z príjmov, podľa ktorej si zdravotnícki pracovníci od budúceho roku nebudú môcť znížiť základ dane o náklady na špecializované vzdelávanie. Návrh novely 22. septembra schválil kabinet. Šéf komory chce v tejto súvislosti požiadať ministerstvo financií o vyčíslenie prínosu zdanenia postgraduálneho vzdelávania lekárov pre štátny rozpočet.
SLK upozorňuje vládu, ako aj poslancov, ktorých chce Dragula osloviť, že postgraduálne a sústavné vzdelávanie lekárov je nevyhnutným predpokladom správneho poskytovania zdravotnej starostlivosti. Žiada preto, aby postavenie všetkých lekárov pri uplatnení zdanenia nákladov na toto vzdelávanie bolo aj naďalej rovnoprávne. Lekári pracujúci v súkromnom sektore si totiž podľa  Dragulu môžu tieto náklady odpočítať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies