Do zaplaveného domova sociálnych služieb v Komárne sa klienti nevrátia

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 11:53 • 2 min
Do zaplaveného domova sociálnych služieb v Komárne sa klienti nevrátia

NITRA – Klienti zaplaveného zariadenia sociálnych služieb Dafné v mestskej časti Komárna Nová Stráž sa už späť do tejto budovy nevrátia. Nitriansky samosprávny kraj sa rozhodol zariadenie presťahovať.

slovakia

left justify in out

Problémy so záplavami sa tu totiž zopakovali už viackrát. Spolu 65 mentálne postihnutých klientok z domova evakuovali 5. júna, z toho 49 dočasne umiestnili v internáte Strednej priemyselnej školy v Komárne. Osem z nich skončilo v Zariadení sociálnych služieb Magnólia v Hurbanove, päť v Psychiatrickej nemocnici Hronovce a tri klientky si odviezli ich rodiny. Objekt v Novej Stráži sa bude župa snažiť predať spolu s pozemkami. Domov chce zriadiť v bývalej strednej škole v Hadovciach v okrese Komárno, alebo v jej internáte, podľa toho, ktoré riešenie sa ukáže ako výhodnejšie. Obe budovy by si vyžadovali rekonštrukciu. Kraj chce túto investíciu financovať nielen z vlastného rozpočtu, ale tiež z predaja objektu v Novej Stráži, a dúfa aj v získanie financií od poisťovne a od štátu v rámci odškodnenia po povodniach.

„Bol to taký danajský dar nášmu kraju, ktorý sme zdedili od štátu. Bolo jasné už tým, ktorí dávno pred nejakými 50 rokmi pripravovali tento projekt, že je to v záplavovej oblasti,“ povedal predseda kraja Milan Belica. Ako ďalej dodal, klientov s mentálnym postihom či s psychickými poruchami museli pre záplavy evakuovať už štyri- alebo päťkrát, čo ich vždy traumatizuje. „Berú to veľmi citlivo a tragicky a zhoršuje im to zdravotný stav, takže treba to vyriešiť,“ zdôraznil Belica. 

Riaditeľke zariadenia sociálnych služieb Dafné zostalo pri zabezpečovaní zariadenia proti povodni zle a odviezla ju sanitka. Riadenie prevzala ekonómka, ktorá však krízovú situáciu nezvládala. Belica preto poveril riadením riaditeľku Zariadenia sociálnych služieb Magnólia v Hurbanove. „Dal som pokyn vypracovať model krížového riadenia týchto zariadení. To znamená, že zariadenia, ktoré sú v relatívne neohrozených oblastiach, treba spárovať so zariadeniami v ohrozených oblastiach,“ povedal Belica. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies