Do Západných Tatier sa po storočí vracajú bobry

NETKY.SK • 23 Január 2015, 14:19 • 2 min
Do Západných Tatier sa po storočí vracajú bobry

BRATISLAVA - Po storočí sa do Západných Tatier, konkrétne na územie Tatranského národného parku (TANAP) vracajú bobry.

slovakia

left justify in out

Ako na svojej internetovej stránke informovala Správa TANAP, strážcovia parku začiatkom januára zaznamenali na potoku v podhorí Západných Tatier pobytové znaky bobrov európskych, ako napríklad stopy na snehu, ohryzené dreviny alebo rozostavané hrádze. Tieto znaky podľa nich svedčia o trvalej prítomnosti bobrov v ochrannom pásme liptovskej časti TANAP.

 

Posledný bobor na území Slovenska bol pritom podľa ochranárov vyhubený niekedy na konci 19. storočia. Príčinou bola jeho kožušina, hodnotný tuk a hlavne škody, ktoré spôsoboval na brehových porastoch potokov, kde sa zdržiaval. Na území Slovenska sa bobor začal znova objavovať až v 80. rokoch 20. storočia, keď k nám začali prenikať prvé zvieratá z juhu z Rakúska alebo zo severu z Poľska, kde bobry umelo vysadili. Do podhoria Vysokých Tatier, konkrétne do Popradskej kotliny, prenikli prvé bobry po rieke Poprad v 90. rokoch. 

 

Bobor európsky je najväčší európsky hlodavec. Je dlhý 75 až 100 centimetrov, charakterizuje ho typický zhora sploštený chvost a jeho hmotnosť môže dosiahnuť 15 až 30 kilogramov. Bobrom vyhovuje kombinácia tečúcich a stojacich vôd v nížinách a podhorských oblastiach. Na brehoch potokov, v ktorých sa bobor zdržiava, musí byť dostatok mäkkých listnatých drevín, napríklad vŕb, jelší, briez alebo topoľov. Kôra týchto stromov je totiž ich hlavnou potravou. Voda v potoku, kde žijú bobry, musí byť dostatočne hlboká, aby v lete nevyschla a aby v zime nepremrzla až na dno. Bobry sú charakteristické aj budovaním hrádzí, ktoré využívajú na zvýšenie hladiny vody v miestach, kde žijú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies