Do zákonov o podnikaní budú môcť vstupovať aj živnostníci

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 13:47 • 2 min
Do zákonov o podnikaní budú môcť vstupovať aj živnostníci

BRATISLAVA - Do diskusií o zákonoch týkajúcich sa živnostníkov budú môcť s pripomienkami vstupovať aj predstavitelia Slovenského živnostenského zväzu a Slovenskej živnostenskej komory. Prisľúbil to na dnešnom stretnutí s predstaviteľmi týchto organizácií prezident SR Ivan Gašparovič.

slovakia

left justify in out

"Po takýchto stretnutiach zvyčajne bývajú verbálne rozhodnutia. My sme sa ale dohodli aj na konkrétnejšej spolupráci, keďže živnostníci nemajú aparát, pokiaľ ide o legislatívu a odborných pracovníkov, ktorí by mohli zasahovať razantnejšie do tejto oblasti. Preto sme sa dohodli, že k jednotlivým zákonom, ktoré bude predkladať vláda a bude do toho zainteresovaný aj živnostník, budú spolupracovať aj s legislatívou kancelárie prezidenta," priblížil Gašparovič.

Kancelária prezidenta je otvorená návrhom pri nových zákonoch týkajúcich sa živnostníkov aj zo strany samotných podnikateľov. Zástupca z kancelárie hlavy štátu by mal potom s týmito návrhmi vystúpiť aj v legislatívnej rade.

Živnostenský zväz a komora na dnešnom stretnutí predstavili prezidentovi balík desiatich najväčších prekážok v podnikaní. Ich zmena by mohla zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. "Predstavili sme desať bodov, ktoré najviac trápia živnostníkov. Prijímajú sa rôzne opatrenia, ktoré podľa nás výrazne nepomáhajú zlepšeniu podnikateľského prostredia. Niekomu sa môžu zdať kontroverzné, ale pri ich akceptovaní by sa národnému hospodárstvu veľmi uľavilo. Preto nás teší, že sme našli podporu aj u prezidenta. Sme radi, že budeme môcť vstupovať do procesu zmeny zákonov," povedal prezident Slovenského živnostenského zväzu, Stanislav Čižmárik. 

Živnostníci v súčasnosti považujú podnikateľské prostredie na Slovensku za zdeformované. Za najväčší problém pritom považujú neplatenie faktúr zo strany zákazníkov. "Podnikatelia častokrát tomu najmenšiemu živnostníkovi v reťazci podnikania nezaplatia faktúru, alebo časť faktúry. A drobní živnostník, ktorí nemá veľké právne zastúpenie, sa nemôže domôcť svojho práva. Preto si myslíme, že sú potrebné nové legislatívne opatrenia, ktoré by nepoctivým podnikateľom zabránili takto konať," dodal Čižmárik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies