Do výzbroje policajtov možno pribudne elektrická zbraň - taser

NETKY.SK • 12 Október 2014, 08:54 • 2 min
Do výzbroje policajtov možno pribudne elektrická zbraň - taser

BRATISLAVA - Súčasťou výzbroje slovenských policajtov možno bude nová nesmrtiaca zbraň. Ide o dištančný elektrický paralyzér alebo taser, teda akúsi elektrickú pištoľ. Marianna Paulíková, vedúca oddelenia komunikácie na Prezídiu Policajného zboru TASR potvrdila, že polícia sa zaoberá možnosťou zaviesť taser do výzbroje a má o to záujem.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti sa snažíme špecifikovať a obstarať viacero druhov nesmrtiacich zbraní, nielen elektrických, ale aj úderových, paralytických a podobne," povedala ďalej Paulíková. Nešpecifikovala však, ktoré policajné útvary by tasermi mohli byť vyzbrojené.
      

Taser je zbraň vybavená dvojicou elektród, ktoré sa po vystrelení zapichnú do tela alebo oblečenia protivníka, pričom so zbraňou zostanú spojené tenkými vodičmi. Princíp je založený na elektrickom prúde, ktorý spôsobí prerušenie nervových signálov medzi mozgom a svalmi. Zasiahnutý stratí kontrolu nad svojimi svalmi, zostane však pri vedomí.
      

Vyzbrojeniu slovenských policajtov tasermi sa v tomto roku venoval aj časopis Policajná teória a prax v článku, v ktorom poukázal na to, že v roku 2008 bolo zaznamenaných 34 prípadov útoku na verejného činiteľa, pričom v 23 prípadoch boli zranení policajti (páchatelia boli zranení v piatich prípadoch, z toho jeden havaroval). Autorka článku tvrdí, že použitie taserov na Slovensku by ochránilo nie len policajtov, ale zachránilo by aj životy agresorov a útočníkov, proti ktorým by nebolo nutné použiť zbraň.
      

Tasery používajú ozbrojené zbory vo viacerých štátoch. Ich použitie však v niektorých prípadoch skončilo smrťou páchateľa. Jedným z najznámejších je smrť Poliaka Roberta Dziekanského, ktorý v októbri 2007 dostal letisku vo Vancouveri päť dávok z taseru. Polícia vtedy uviedla, že ho použila po tom, ako sa Dziekanski začal správať zvláštne a nepokojne. Dziekanski nehovoril po anglicky a na letisku čakal desať hodín na matku, ktorá ho mala vyzdvihnúť. Príčina jeho smrti podľa tamojšej prokuratúry nebola priamym dôsledkom použitia taseru. Pri pitve sa zistili stopy po chronickom alkoholizme. Príčinou smrti bola zástava srdca. Jeden z veliteľov kanadskej jazdnej polície v apríli 2010 vyjadril poľutovanie matke zosnulého Zofii Cisowskej a dodal, že ospravedlnenie neznamená priznanie sa k zabitiu jej syna, ale súhlas s tým, že postup policajtov prispel k jeho úmrtiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies