Do všetkého zeleninu

NETKY.SK • 10 Január 2016, 17:00 • 2 min
Do všetkého zeleninu

BRATISLAVA - Zelenina má nezastúpiteľnú úlohu v našom zdravom jedálničku. Obsahuje široký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a iných fytozlúčenín, z ktorých môžeme mať úžitok. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú hlavne zdrojom draslíka a železa.

slovakia

left justify in out

Nie vždy platí, že surová zelenina je zdravšia. Preto sa ju nebojte tepelne upravovať a používať vo vašich receptoch.

 

Či už ako hlavnú prísadu, alebo vám môže poslúžiť ako príloha. Výborne sa hodí k mäsu, no aj čisto zeleninové jedlá chutia vynikajúco.

 

Podľa výživovej poradkyne je tepelnú úpravu vhodnejšie použiť u zeleniny, ktorá má tuhú štruktúru (obsahuje menej vody a viac škrobu). To je napríklad mrkva, cibuľa, baklažán alebo tekvica.

 

Napríklad pri špenáte, kalerábe, cesnaku alebo paradajkách môžeme úpravy striedať. Naopak zeleninu s vyšším obsahom vody je vhodné jesť prirodzene surovú (šaláty, uhorky). 

 

Do jedál môžete použiť čerstvú zeleninu, ale v dnešnej dobe väčšina ľudí využíva mrazené polotovary, ktoré šetria čas aj peniaze.

 

Ale posúďte samy ako chutí napríklad lečo z čerstvej zeleniny a ako zo zavárinového pohára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies