BRATISLAVA - Zelenina má nezastúpiteľnú úlohu v našom zdravom jedálničku. Obsahuje široký výber vitamínov, minerálov, vlákniny a iných fytozlúčenín, z ktorých môžeme mať úžitok. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú hlavne zdrojom draslíka a železa.
Nie vždy platí, že surová zelenina je zdravšia. Preto sa ju nebojte tepelne upravovať a používať vo vašich receptoch.
Či už ako hlavnú prísadu, alebo vám môže poslúžiť ako príloha. Výborne sa hodí k mäsu, no aj čisto zeleninové jedlá chutia vynikajúco.
Podľa výživovej poradkyne je tepelnú úpravu vhodnejšie použiť u zeleniny, ktorá má tuhú štruktúru (obsahuje menej vody a viac škrobu). To je napríklad mrkva, cibuľa, baklažán alebo tekvica.
Napríklad pri špenáte, kalerábe, cesnaku alebo paradajkách môžeme úpravy striedať. Naopak zeleninu s vyšším obsahom vody je vhodné jesť prirodzene surovú (šaláty, uhorky).
Do jedál môžete použiť čerstvú zeleninu, ale v dnešnej dobe väčšina ľudí využíva mrazené polotovary, ktoré šetria čas aj peniaze.
Ale posúďte samy ako chutí napríklad lečo z čerstvej zeleniny a ako zo zavárinového pohára.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies