Do volebnej miestnosti privedú aj najťažších zločincov

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 15:12 • 2 min
Do volebnej miestnosti privedú aj najťažších zločincov

LEOPOLDOV - Zásahové jednotky budú volebnej komisii v leopoldovskom väzení garantovať bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Do volebnej miestnosti v osobitnom voličskom okrsku vo väznici v Leopoldove privedú v sobotu príslušníci špeciálnych zásahových jednotiek Zboru väzenskej a justičnej stráže aj najťažších zločincov, ak o voľby prezidenta prejavia záujem. Volebná komisia im potom oznámi, že majú prekážku vo výkone práva voliť. Poslancom Mestského zastupiteľstva v Leopoldove to povedal riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a výkon väzby Vladimír Mužík.

 

,,My nebudeme odsúdeným oznamovať, že majú volebnú prekážku. Je vecou volebnej komisie, aby to odsúdeným za obzvlášť závažný zločin povedala,“ vysvetlil Mužík. Zásahové jednotky budú volebnej komisii garantovať bezpečnosť. To bude platiť aj v prípade tých obvinených a odsúdených, ktorí voliť môžu. Príslušníci ich nechajú osamote len za plentou, budú však rozostavení tak, aby sa nemohla stať žiadna mimoriadna udalosť. Pri voľbe prezidenta pred piatimi rokmi prejavilo o voľby za múrmi väzenia v Leopoldove záujem asi osem percent z 1 300 obvinených a odsúdených. 

 

Právo voliť prezidenta majú podľa Ústavy Slovenskej republiky občania, ktorí majú právo voliť aj do Národnej rady SR. Zákon o voľbách do Národnej rady SR uvádza prekážky vo výkone volebného práva, jednou z nich je výkon trestu odňatia slobody za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, pri ktorom je dolná hranica trestu stanovená na desať rokov väzenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies