Do vlasti sa chce vrátiť ďalšia skupina irackých kresťanov

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 13:39 • 2 min
Do vlasti sa chce vrátiť ďalšia skupina irackých kresťanov

PRAHA - Späť do Iraku sa chce vrátiť 16 kresťanov, ktorí sa zdržiavali v moravskom meste Brno, ale minulý týždeň sa pokúsili odísť do Nemecka. Cudzinecká polícia ich zadržala ešte pred prekročením hraníc.

slovakia

left justify in out

Skupina, ktorá pred odchodom stiahla žiadosť o azyl v ČR, po zadržaní najprv podala novú žiadosť o azyl, teraz sa však podľa informácií Českej televízie chce vrátiť do vlasti.

 

Šestnásť irackých kresťanov sa pokúsilo odísť do Nemecka minulý štvrtok. Pred prekročením hraníc ich zadržala polícia. Skončili v hoteli v severočeskom meste Ústí nad Labem, potom polícia oznámila, že ich prevezie do utečeneckého zariadenia v Zastávke pri Brne. Iračania následne znova požiadali o azyl, teraz ale namiesto toho žiadajú o návrat do Iraku.

 

Väčšina irackých kresťanov, ktorých priviezol nadačný fond Generace 21 (NF G21) do Česka, síce zostáva v krajine, tri skupiny sa však rozhodli zamieriť inam. Najprv odišlo do Nemecka 25 ľudí, ktorí pôvodne bývali v stredisku Okrouhlík pri Jihlave.

 

Za hranicami ich zadržala nemecká polícia a Nemecko ich chce vrátiť späť do Česka. Následne odletela do Iraku osemčlenná rodina dočasne ubytovaná v Brne. Ďalších 16 Iračanov, ktorí sa teraz rozhodli vrátiť do Iraku, sa potom pokúsilo odísť do Nemecka.

 

Vláda už po odchode prvých dvoch skupín program presídlenia irackých kresťanov, vďaka ktorému malo v Česku nájsť nový domov 153 ľudí, zrušila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies