Do Venezuely prišiel iránsky prezident, USA vypovedali venezuelskú diplomatku

NETKY.SK • 10 Január 2012, 09:33 • 2 min
Do Venezuely prišiel iránsky prezident, USA vypovedali venezuelskú diplomatku

Do Venezuely prišiel iránsky prezident, USA vypovedali venezuelskú diplomatku

slovakia

left justify in out

img

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád pricestoval v nedeľu večer do Venezuely, ktorá je jeho prvou zastávkou na päťdňovom turné po štyroch krajinách Latinskej Ameriky. Na medzinárodnom letisku Simóna Bolívara v pobrežnom meste Maiquetía ho privítal venezuelský viceprezident Elías Jaua, informovala štátna tlačová agentúra AVN.
Ahmadínedžád sa po vystúpení z lietadla usmial a zamával zvedavcom, ale neposkytol žiadne vyhlásenie, uviedla agentúra AP.
Obaja prezidenti chcú na pondelňajších rokovaniach demonštratívne posilniť spoluprácu medzi Iránom a Venezuelou. Agentúra AVN pripomenula, že počas Ahmadínežádovej návštevy Venezuely v novembri 2009 podpísali obe krajiny 68 dohôd o dvojstrannej spolupráci v poľnohospodárstve, priemysle, obchode a energetike.
Na päťdňovom turné sprevádza Ahmadínežáda niekoľko ministrov a delegácia podnikateľov. Po Venezuele, kam zavítal už piatykrát, navštívi Nikaraguu, Kubu a Ekvádor, teda štáty s ľavicovými vládami kriticky naladené voči USA. 
Americká vláda pred začiatkom Ahmadínežádovho turné varovala krajiny Latinskej Ameriky pred rozvojom vzťahov s Iránom, ktorý pre svoj jadrový program čelí rastúcemu tlaku zvonka a dostáva sa do čoraz väčšej izolácie. Teherán prešiel do protiútoku a koncom decembra pohrozil, že v prípade ďalšieho sprísnenia medzinárodných sankcií zablokuje úzky Hormuzský prieliv, kadiaľ prúdi približne 40 percent ropy prepravovanej po mori. 
Venezuelský prezident Hugo Chávez výzvu USA v nedeľu vo svojom programe Aló, Presidente odmietol a Washingtonu odkázal, že sa pokúša "urobiť niečo, čo nedokáže - ovládnuť tento svet".
Krátko pred návštevou Ahmadínežáda vo Venezuele vypovedali USA zo svojho územia venezuelskú diplomatku. Generálna konzulka v Miami Livia Acosta Noguera bola 6. januára vyhlásená za neželanú osobu a do štyroch dní musí opustiť USA. O vypovedaní bolo informované venezuelské veľvyslanectvo vo Washingtone, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí bez uvedenia ďalších podrobností.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies