Do Valentínskej kvapky krvi sa zapojili aj najväčšie nemocnice

NETKY.SK • 14 Február 2015, 15:22 • 2 min
Do Valentínskej kvapky krvi sa zapojili aj najväčšie nemocnice

POPRAD/SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Do tohtoročnej Valentínskej kvapky krvi, ktorú vyhlásil Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) SR, sa zapoja aj najväčšie nemocnice na Spiši. Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča začala s odbermi už v utorok (10.2.) a akcia tu potrvá až do 13. marca.

slovakia

left justify in out

„Oddelenie hematológie a transfúziológie v Levoči má v rámci Valentínskej kvapky krvi ako odberové dni vyhradené utorky a štvrtky od 07.00 do 12.00 h, v prípade záujmu organizovanej skupiny však aj pondelky v rovnakom čase. Piatky sú určené na výjazdové odbery mobilnou odberovou jednotkou,“ uviedol primár hematologicko–transfúzneho oddelenia Rastislav Osif. K akcii sa tento rok pridajú napríklad aj zamestnanci Mestského úradu v Levoči. Záverečný odber je naplánovaný na piatok 13. marca v Nemocnici Krompachy, kde očakávajú mladých darcov a študentov zo stredných škôl tohto regiónu.
      

„Darovanie krvi je prejavom zodpovednosti, úcty a lásky k ľuďom. Krv je nenahraditeľná a zároveň najvzácnejšia tekutina, ktorá v mnohých prípadoch zachraňuje ľudské životy. Levočské oddelenie sa do tejto akcie zapojí už po niekoľký raz. V roku 2014 prišlo v rámci tejto nezištnej akcie darovať krv až 69 študentov a 77 viacnásobných darcov a 34 prvodarcov. Veríme, že tento rok sa zúčastní ešte väčší počet darcov ako ten minulý,“ dodal Osif.
      

NTS v Poprade sa do akcie zapojila už po deviaty raz, podľa tamojšieho vedúceho lekára Pavla Repovského sa počet darcov počas Valentínskej kvapky krvi zdvojnásobí. „My sme začali už v pondelok 9. februára, boli sme počas tohto týždňa už na niekoľkých školách a v piatok (13.2.) sme mali veľkú akciu v popradskom nákupnom centre, kde chodí najviac darcov. Býva ich okolo 100. Prídu mladší, starší, prvodarcovia, ale aj viacnásobní darcovia, chcú na Valentína darovať to, čo je pre každého človeka najvzácnejšie, a to svoju krv,“ uviedol pre TASR Repovský. V nedeľu 15. februára sa mobilná odberová jednotka chystá do Spišskej Belej, počas týždňa navštívi školy a iné zariadenia, napr. v Starej Ľubovni či Spišskej Novej Vsi, a zamieria aj do obce Vikartovce.
      

Až do 13. marca potrvá Valentínska kvapka krvi aj v nemocnici v Spišskej Novej Vsi. Toto podujatie je veľmi vítané zo strany nemocnice a súčasne obľúbené verejnosťou. „Zo skúsenosti vieme potvrdiť, že počas tejto akcie sa denný počet darcov až zdvojnásobí, štandardne býva desať až 15 darcov denne. Počas tejto akcie je ich 20 až 40,“ informoval TASR hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ. Súčasne počas tohto obdobia rastie aj počet prvodarcov. Napríklad vo štvrtok (12.2.) bolo darovať krv 20 študentov z miestnej Hotelovej akadémie. O deň neskôr tak urobili aj študenti z Ekonomickej školy v Levoči a nahlásení sú aj žiaci cirkevného gymnázia v Spišskej Novej Vsi. „Väčšina darcov je mladšieho veku, okolo 18 rokov. Počet žien a mužov je približne rovnaký. Akciu využívajú organizované skupiny a to najmä stredné školy z nášho regiónu. Nemocnica víta všetky krvné skupiny,“ dodal Kráľ s tým, že odbery na hematologicko-transfúznom oddelení sa začínajú počas pracovných dní okrem stredy o 07.00 h a jeden odber trvá približne 10 minút.
      

Darcom krvi sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov. Či je darca vhodný na odber krvi, posúdi individuálne odborný zdravotnícky pracovník priamo na hematologicko-transfúznom oddelení v levočskej nemocnici. Deň pred odberom by mal darca veľa piť, nejesť mastné jedlá, nepiť alkohol a ráno by si mal dať ľahké raňajky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies