Do USA doviezli prvý legálny tovar z Kuby po 50 rokoch

NETKY.SK • 25 Január 2017, 09:08 • 2 min
Do USA doviezli prvý legálny tovar z Kuby po 50 rokoch

FORT LAUDERDALE - Do Spojených štátov doviezli v utorok prvú legálnu zásielku tovaru z Kuby po viac ako 50 rokoch. Doručenie tovaru umožnila výnimka z platného embarga, ktorú zaviedol predošlý americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Dva prepravné kontajnery naložené špeciálnym dreveným uhlím vyrábaným jedine na Kube, doviezli loďou do prístavu mesta Fort Lauderdale na Floride, informovala dnes agentúra AP.

 

 

Dovezenie tovaru sa uskutočnilo na základe výnimky z obchodného embarga, ktorú zaviedla Obamova administratíva. Tá zlegalizovala import niektorých kubánskych tovarov produkovaných nezávislými výrobcami.

 

 

 

Barack Obama sa koncom roka 2014 dohodol na normalizácii diplomatických kontaktov s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, čo odvtedy viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami. Obchodné embargo, zavedené pred vyše polstoročím, však stále zostáva v platnosti.

 

Kritici tvrdia, že Obama urobil voči Havane príliš mnoho jednostranných ústretových krokov bez toho, aby trval na náležitých ústupkoch z kubánskej strany - napríklad v oblasti dodržiavania ľudských práv.

 

Nový prezident Donald Trump pohrozil, že zmení ústretový kurz voči Kube, ak komunistický režim v Havane neurobí určité ústupky, napríklad v oblasti rešpektovania náboženskej slobody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies