Do USA dorazilo v prvom polroku 26-tisíc detských migrantov bez sprievodu

NETKY.SK • 23 August 2016, 07:50 • 2 min
Do USA dorazilo v prvom polroku 26-tisíc detských migrantov bez sprievodu

NEW YORK - Tisíce detí snažiacich sa uniknúť pred násilnosťami gangov a chudobou v Strednej Amerike prišli tento rok do Spojených štátov - a nič nenaznačuje, že tento prílev poľavuje, vyplýva zo správy, ktorú Detský fond OSN (UNICEF) predstavil v noci na dnes v New Yorku.

slovakia

left justify in out

Za prvý polrok 2016 zadržali podľa správy na hranici USA takmer 26.000 detí bez sprievodu dospelých, ako aj 29.700 ľudí, ktorí cestovali ako rodina, prevažne matiek s malými deťmi. Väčšina pochádzala zo Salvádoru, Guatemaly a Hondurasu, troch krajín, v ktorých miery vrážd a chudoby patria k najvyšším na svete, uviedol UNICEF.

 

"Je srdcervúce myslieť na tieto deti, prevažne tínedžerov, no aj mladšie, ako podstupujú úmornú a nesmierne nebezpečnú cestu v snahe nájsť bezpečie a lepší život," uviedol v správe zástupca výkonného riaditeľa UNICEF-u Justin Forsyth. "Prúd mladých utečencov a migrantov poukazuje na zásadný význam riešenia násilia a spoločensko-ekonomických podmienok v ich krajinách pôvodu."

 

Spojené štáty vyvíjali tlak na Mexiko, aby zvýšilo zadržiavanie migrantov, po tom, ako počet detí bez sprievodu, ktoré dorazili na hranicu USA, v prvom polroku 2014 prudko vzrástol na viac ako 44.500. Vlani mexické úrady zachytili takmer 36.000 detí, z nich vyše polovicu bez sprievodu. Pre porovnanie, v roku 2013 Mexiko zadržalo len 9600 detí.

 

Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka zastavili v Mexiku viac než 16.000 migrantských detí zo Salvádora, Guatemaly a Hondurasu, ukazujú údaje mexickej vlády, na ktoré sa odvoláva UNICEF. Tisícom ďalších sa však stále podarí dostať do USA.

 

V Spojených štátoch majú zadržané deti bez sprievodu zaručené pojednávanie pred imigračným súdom, avšak nemajú právo na pridelenie právneho zástupcu, konštatuje AP.

 

Podľa údajov UNICEF-u pritom môže to, či majú advokáta, významne ovplyvniť ich osud. Porovnanie imigračných prípadov iniciovaných v roku 2015 ukázalo, že do júna 2016 nariadili súdy vyhostenie 40 percent takýchto detí, ktoré nemali právnika, na rozdiel od len troch percent detí s právnymi zástupcami.

 

"V prípade vyhostenia môžu niektoré z nich zabiť alebo znásilniť gangy, pred ktorými sa v prvom rade snažili utiecť," píše sa v správe.

 

UNICEF uvádza aj nebezpečenstvá, ktoré hrozia migrantom pri ich snahe dostať sa do USA: môžu sa stať obeťou obchodovania s ľuďmi, únosov, zločineckých organizácií alebo zomrieť v horúčave v púšti. Mnohé dievčatá sú podľa správ nútené pracovať v nevestincoch a baroch v Mexiku a Guatemale a UNICEF citoval správu organizácie Amnesty International, podľa ktorej až šesť z desiatich žien a dievčat zažije počas takejto cesty sexuálne násilie.

 

UNICEF dodal, že detskí migranti by nemali byť zadržiavaní a mali by mať plný prístup k zdravotnej starostlivosti a iným službám, ako aj možnosť žiť so svojimi rodinami, kedykoľvek sa to dá dosiahnuť. Je tiež potrebné riešiť príčiny migrácie, na čom Detský fond OSN s partnermi podľa správy pracuje.

 

"Musíme pamätať na to, že deti, nech je ich štatút akýkoľvek, sú predovšetkým deťmi," uviedol Forsyth. "Máme povinnosť zachovať ich bezpečnosť v prostredí zdravia a starostlivosti."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona