Do tureckej ofenzívy proti IS v Sýrii sa zapájajú aj Američania

NETKY.SK • 17 September 2016, 10:30 • 2 min
Do tureckej ofenzívy proti IS v Sýrii sa zapájajú aj Američania

WASHINGTON - Príslušníci špeciálnych operačných síl USA poskytujú v malom počte podporu tureckým armádnym jednotkám a sýrskym opozičným bojovníkom pri ofenzíve, ktorú vedú na severe Sýrie proti militantom Islamského štátu (IS). V piatok o tom informovali americkí predstavitelia, ktorých citovala agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hovorca ministerstva obrany USA Jeff Davis uviedol, že Američania radia a inak pomáhajú tureckým vojakom zabezpečujúcim "čistenie" územia medzi sýrskymi pohraničnými mestami Džarábulus a ar-Ráí. Zdôraznil, že ide o región, ktorý je "strategicky dôležitý" pre operácie IS.

 

Podľa ďalšieho hovorcu amerického rezortu obrany Adriana J.T. Rankine-Gallowaya táto teroristická organizácia stráca prístup k sýrsko-tureckej hranici, čo znamená prerušenie "rozhodujúcich zásobovacích trás" tvoriacich spojenie s obsadenými časťami Sýrie a Iraku vrátane mesta Rakka, považovaného za hlavné centrum samozvaného kalifátu IS.

"Sme potešení, že Turecko uskutočňuje takto rozhodnú a strategicky významnú akciu, ktorá pomôže nášmu úsiliu," vyjadril sa hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

 

Informácie o najnovšej spolupráci medzi USA a Tureckom prichádzajú po tom, ako vzťahy medzi týmito členmi NATO poznačilo napätie v súvislosti s pozadím júlového pokusu o zvrhnutie tureckej vlády a nejednotným prístupom k milíciám sýrskych Kurdov, ktoré Washington na rozdiel od Ankary podporoval v predošlých bojoch proti IS. Podľa AP ide o prvý prípad, keď americkí vojaci vykonávajú podporné úlohy v Sýrii po boku tureckých kolegov.

 

Davis neprezradil, koľko Američanov slúži v Sýrii spolu s Turkmi, iné zdroje však ich počet odhadli na niekoľko desiatok. Prezident USA Barack Obama už dávnejšie rozhodol o vyslaní približne 300 amerických vojakov na územie Sýrie, kde majú poskytovať výcvik, poradenstvo a inú pomoc v rámci boja proti IS.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona