Do Turecka už cestujeme oficiálne bez víz

NETKY.SK • 23 August 2013, 13:11 • 2 min
Do Turecka už cestujeme oficiálne bez víz

BRATISLAVA - Zrušenie vízovej povinnosti Slovákov do Turecka už oficiálne platí.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR dnes dostalo oficiálnu nótu od tureckej strany, v ktorej sa oznamuje zrušenie vízovej povinnosti pre občanov SR," informoval tlačový odbor ministerstva. Slovenskí občania tak pri cestách do Turecka, ktoré nepresiahnu 90 dní pobytu v rámci 180 dní, môžu cestovať bez víz.

Ako ďalej informoval náš rezort diplomacie, zrušenie vízovej povinnosti zo strany Turecka prerokovala a schválila Rada ministrov Tureckej republiky, následne ho schválil a podpísal prezident a zverejnené bolo v tureckej zbierke zákonov. "Prostredníctvom Ministerstva vnútra Tureckej republiky boli informované všetky hraničné a pasové orgány. Uvedené rozhodnutie nadobudlo okamžitú platnosť," uvádza naše ministerstvo zahraničných vecí. Zároveň dodáva, že v prípade problémov a nejasností na hraničných priechodoch sa naši občania môžu obrátiť na veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ankare na telefónnom čísle 00903124675075, po pracovnej dobe na čísle 00905337600384, prípadne na Generálny konzulát SR v Istanbule (00902123179430, po pracovnej dobe 0090 532 263 05 98). Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR tiež upozorňuje, že zrušenie vízovej povinnosti sa vzťahuje na cesty, ktorých dôvodom je turistika. "Pre účely zamestnania, štúdia, výskumu, vzdelania je naďalej potrebné zabezpečiť si víza pred vstupom do Tureckej republiky," dopĺňa rezort. 

Rozhodnutie tureckej vlády o zrušení víz podpísal turecký prezident Abdullah Gül počas tohtotýždňovej návštevy slovenskej hlavy štátu Ivana Gašparoviča v Turecku. Prezident Gašparovič uviedol, že Slovensko recipročne prijíma opatrenia na liberalizáciu vízového režimu pre občanov Turecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies