Do troch týždňov sa má rozhodnúť, či Stopex bude na predpis

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 10:25 • 2 min
Do troch týždňov sa má rozhodnúť, či Stopex bude na predpis

BRATISLAVA - O tom, či liek na suchý kašeľ Stopex, ktorý podľa medializovaných informácií zneužívajú mladí ľudia, bude i naďalej voľne dostupný, sa rozhodne v dohľadnom čase.

slovakia

left justify in out

"Nakoľko správne konanie stále prebieha, o finálnom výsledku, či ostane liek voľnopredajný, alebo sa jeho výdaj zmení na viazaný na predpis, budeme informovať až po jeho skončení," uviedla hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Valéria Pernišová. Konečný verdikt by mal padnúť približne do troch týždňov.


ŠÚKL začal správne konanie vo veci zmeny spôsobu výdaja tohto lieku, nakoľko sa pri jeho užívaní nedodržiava schválené dávkovanie. Na internete si mladí ľudia vymieňali svoje skúsenosti s týmto liekom a stavy, ktoré zažívali pri užití vyššieho množstva.


Liek obsahuje účinnú látku dextrometorfan, ktorá vo vyšších dávkach pôsobí ako halucinogén. ŠÚKL upozorňuje, že pri predávkovaní sa môže vyskytnúť vracanie, podráždenosť či zmätenosť. Extrémne vysoké predávkovanie môže spôsobiť kŕče či viesť dokonca ku kóme.


Štátny ústav nateraz apeluje na lekárnikov, aby zvážili výdaj lieku s prihliadnutím na vek osoby, ktorej sa vydáva a poučili ju o správnom užívaní a rizikách pri predávkovaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona