Do Trenčína príde nový investor, zamestná do 500 ľudí

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 11:02 • 2 min
Do Trenčína príde nový investor, zamestná do 500 ľudí

BRATISLAVA - Trenčania dostali investíciu roka. Postará sa o ňu jeden z najvýznamnejších japonských dodávateľov pre automobilky Akebono, ktorý zamestná do 500 ľudí.

slovakia

left justify in out

"Spoločnosť svoje rozhodnutie definitívne potvrdila nedávno. Rokuje sa už o výkupe pozemkov," povedal pre denník Hospodárske noviny zdroj oboznámený s rokovaniami. Firma Akebono však zostáva oficiálne zdržanlivá. "Veci, na ktoré sa pýtate, ešte nie sú uzatvorené," uviedla firma vo vyhlásení.

Záujem Japoncov pritom priznal aj štát. "Vieme o tejto spoločnosti prostredníctvom Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu," skonštatoval hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič s tým, že Akebono si nerobí nároky ani na štátnu pomoc. Podľa nových pravidiel z dielne Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) by pritom mali nárok na desaťpercentnú daňovú úľavu. "V prípade, že všetko pôjde hladko, stavať fabriku by mali začať ešte v tomto roku," uviedol zdroj Hospodárskych novín. Podľa dostupných informácií by mohla spoločnosť preinvestovať 20 až 30 mil. eur. 

Získanie Akebona, ktoré dodáva senzory a brzdové systémy pre firmy ako General Motors, Toyota či Nissan, je už druhým veľkým úlovkom Považia od čias vypuknutia krízy. Koncom roku 2009 sa v Trenčíne rozhodol investovať aj taiwanský výrobca LCD modulov AU Optronics. Celkovo chceli dať prácu až tritisíc ľuďom, ale pre nedostatok zákaziek z veľkého plánu zostalo iba malé servisné centrum s pár desiatkami zamestnancov. Paradoxne, práve dostatok voľných ľudí na trhu práce v regióne láka aj nového investora. A nielen to, Trenčín leží na osi troch automobiliek v SR, a to Volkswagenu v Bratislave, PSA v Trnave a KIA v Žiline.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies