Do Tirolska prišiel vlani rekordný počet migrantov, situácia smeruje k problému

NETKY.SK • 7 Február 2017, 19:28 • 2 min
Do Tirolska prišiel vlani rekordný počet migrantov, situácia smeruje k problému

VIEDEŇ - Prílev ilegálnych migrantov do rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko bol vlani rekordne vysoký a situácia v danom regióne "smeruje k problému". Tamojší krajinský policajný riaditeľ Helmut Tomac to uviedol dnes na tlačovej konferencii v Innsbrucku.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov cudzineckej polície, ktoré priniesla verejnoprávna stanica ORF, kontrolovali v roku 2016 v Tirolsku celkovo 11.812 osôb, ktoré pricestovali ilegálne, čo predstavuje medziročný nárast o 15 percent. Približne dve tretiny z týchto osôb prišli zo susedného Talianska.

Z uvedeného počtu požiadalo v Tirolsku o azyl iba 1881 migrantov, zatiaľ čo väčšina sa snažila pokračovať v ceste smerom na sever. Na územie Talianska alebo Nemecka vrátili celkovo 1672 osôb.

Zatiaľ čo v roku 2015 tvorili v Tirolsku väčšinu ilegálnych migrantov Eritrejčania a Sýrčania, vlani boli najpočetnejšie zastúpení Nigérijčania a Maročania. V celkovom počte kontrolovaných, ktorý bol v Tirolsku najvyšší spomedzi spolkových krajín Rakúska, výrazne prevažovali muži (87 percent).

Krajinský policajný riaditeľ Tomac v tejto súvislosti upozornil na možnosť vyhrotenia situácie v Tirolsku v dôsledku zavedenia kontrol na hraniciach Nemecka. Rovnaké opatrenie na rakúsko-talianskej hranici v Brennerskom priesmyku, kadiaľ vedie jedna z hlavných migračných trás, totiž podľa neho "nedovoľuje" EÚ, čo považuje za "nepochopiteľné".

Tomac však zároveň priznal, že hraničné kontroly nemôžu problém migrácie vyriešiť, ale iba zmierniť alebo časovo oddialiť. Potrebné je podľa neho "rozvážne počínanie v zámorí, v oblasti vonkajších schengenských hraníc, ale aj v otázke prerozdeľovania (migrantov) v Európe".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies