Do testovania IT zručností sa zapojilo viac ako 14-tisíc Slovákov

NETKY.SK • 27 September 2014, 07:20 • 2 min
Do testovania IT zručností sa zapojilo viac ako 14-tisíc Slovákov

BRATISLAVA - Viac ako 14.000 Slovákov sa zapojilo do štvrtého ročníka testovania IT zručností - IT Fitness Test. Pre žiakov základných škôl bol tentoraz vytvorený špeciálny test. TASR o tom informoval Gustáv Budinský z IT Asociácie Slovenska.

slovakia

left justify in out

Cieľom testu bolo zistiť úroveň základných IT zručností u hlavnej cieľovej skupiny – študentov základných, stredných a vysokých škôl, ale aj širokej verejnosti. Najmladší účastník mal sedem rokov, najstarší 89.
      

V testovaní sa podľa prezidenta IT Asociácie Slovenska Mária Lelovského ukázalo, že Slováci dobre zvládajú jednoduché vyhľadávanie na internete a následné extrahovanie požadovanej informácie z nenáročného textu. Nízku úspešnosť však žiaci dosiahli v náročnejšom vyhľadávaní. "Napríklad vo vyhľadávaní, kde je zadaných viacero kritérií, alebo kde vo výsledku vyhľadania je potrebné porozumieť informačne zovretému textu, vyhodnotiť viacero kritérií a čítať s porozumením," uviedol Lelovský.
      

Minister školstva SR Peter Pellegrini vyjadril nadšenie, že na Slovensku vznikla takáto aktivita. "Je odzrkadlením toho, že sektor informačných technológií si stále viac uvedomuje potrebu súladu medzi identifikovanými voľnými pracovnými miestami a nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, ktorý má v Európe do roku 2015 podľa očakávaní dosiahnuť až 900.000 osôb," povedal minister.
      

Do štatistického spracovania testovania boli zahrnuté odpovede prijaté v období od mája až do konca júla. Výsledky boli vyhlásené v rámci IT summitu vo štvrtok (25.9.). Vyplýva z nich napríklad, že menej ako 3,5 percenta respondentov nepoužíva doma žiadny počítač, stredoškoláci využívajú počítač predovšetkým na zábavu a získanie informácií z oblasti záujmu, alebo že žiaci vo veku sedem až 16 rokov používajú počítač viac doma ako v škole.
      

Projekt realizovala s podporou Európskej komisie IT Asociácia Slovenska, ktorá je profesijným združením najvýznamnejších domácich a zahraničných spoločností z oblasti informačných a komunikačných technológií. Zámer testovať IT zručnosti v SR vznikol v roku 2009. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies