Do televíznej debaty v OSN sa Lajčák zapojil videoposolstvom

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 15:36 • 2 min
Do televíznej debaty v OSN sa Lajčák zapojil videoposolstvom

BRATISLAVA - Do debaty kandidátov na funkciu generálneho tajomníka OSN sa slovenský kandidát - minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, zapojil videoposolstvom.

slovakia

left justify in out

Ako informoval tlačový odbor rezortu diplomacie, vo videu Lajčák načrtol, ako vidí budúce fungovanie organizácie a pôsobenie nového generálneho tajomníka. Osobne sa na debate Lajčák zúčastniť nemohol, keďže bol na ceste z Bruselu, kde prezentoval priority slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Odtiaľ letel do New Yorku, vo štvrtok vystúpi na pôde Medzinárodného mierového inštitútu práve k téme budúcnosti OSN.

 

Utorňajšiu nočnú debatu vysielali naživo. Išlo o prvý takýto televízny prenos v dejinách svetovej organizácie. Desať z 12 kandidátov, ktorí sa na debate osobne zúčastnili, rozdelili do dvoch skupín. Diskusia sa konala v sídle OSN v newyorskej štvrti Manhattan a naživo ich vysielala do celého sveta televízia al-Džazíra a takisto OSN na svojej webovej stránke. Kandidátov ostreľovali otázkami moderátori al-Džazíry a dostali aj otázky od obecenstva. Týkali sa takých tém ako štýl riadenia OSN, klimatické zmeny, Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, občianska vojna v Sýrii a najnovšie boje v Južnom Sudáne, kde sa mierové sily OSN snažia chrániť civilistov.

 

Šéfkou OSN ešte zatiaľ nikdy v histórii nebola žena, preto cítiť tlak niektorých krajín na to, aby v tohtoročnej voľbe vyhrala práve žena. Zatiaľ polovicu kandidátov tvoria ženy - generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová z Bulharska, bývalá chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová, niekdajšia šéfka moldavskej diplomacie Natalia Ghermanová, expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková, ktorá riadi Rozvojový program OSN, argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová a bývalá šéfka OSN pre klimatické zmeny Christiana Figueresová z Kostariky.

 

Do súboja o funkciu šéfa OSN sa zapojil aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí Čiernej Hory Igor Lukšič, niekdajší slovinský prezident Danilo Türk, bývalý Vysoký komisár OSN pre utečencov Antonio Guterres, ktorý je zároveň bývalým portugalským premiérom, srbský exminister zahraničných vecí Vuk Jeremič a niekdajší šéf macedónskej diplomacie Srgjan Kerim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies