Do Teheránu pricestuje osemčlenná delegácia eurokomisárov

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 16:54 • 2 min
Do Teheránu pricestuje osemčlenná delegácia eurokomisárov

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes potvrdila, že v sobotu 16. apríla odcestuje na čele osemčlennej delegácie Európskej komisie na oficiálnu návštevu Iránu.

slovakia

left justify in out

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku povedie delegáciu, v ktorej bude eurokomisárka zodpovedná za vnútorný trh a priemysel Elžbieta Bieňkowská, komisárka pre dopravu Violeta Bulcová, komisár zodpovedný za klímu a energetiku Miguel Arias Caňete, komisár pre pre výskum, vedu a inovácie Carlos Moedas, komisár pre vzdelanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics, komisár pre humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Christos Stylianidis a komisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybné hospodárstvo Karmenu Vella.
Spoločne so skupinou komisárov šéfka európskej diplomacie preskúma rôzne oblasti spolupráce s Iránom.

 

Návšteva delegácie EÚ na vysokej úrovni nadväzuje na spoločný komplexný akčný plán dohodnutý v júli 2015 vo Viedni, ktorý poskytol vyhliadky na zlepšenie a rozšírenie bilaterálnych vzťahov medzi EÚ a Iránom.


"Táto návšteva je dôležitým krokom k budovaniu kooperačných vzťahov medzi EÚ a Iránom v oblastiach, kde existuje vzájomný záujem a na nadviazane otvorenej diskusie o otázkach, kde stále pretrvávajú rozdiely," uviedla Mogheriniová v stanovisku pre médiá.


Delegácia EÚ sa chce zamerať na oblasti možnej spolupráce ako sú vzájomné hospodárske vzťahy, energetika, životné prostredie, migrácia, boj proti obchodovaniu s drogami, humanitárna pomoc, doprava, kultúra, civilná ochrana, veda a tiež citlivá oblasť jadrovej spolupráce. Mogheriniová naznačila, že súčasťou rozhovorov budú aj otázky týkajúce sa ľudských práv.


V Teheráne sa delegácie EÚ stretne s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom a jednotliví komisári budú mať rokovania s ich rezortnými partnermi. Mogheriniovú prijme aj predseda parlamentu Alí Larídžání a tajomník Národnej bezpečnostnej rady Alí Šamchání.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies