Do Talianska prichádza rekordný počet detských migrantov bez sprievodu

NETKY.SK • 19 Október 2016, 05:03 • 2 min
Do Talianska prichádza rekordný počet detských migrantov bez sprievodu

ŽENEVA - Čoraz viac detí migrantov prekračuje Stredozemné more a smeruje do Talianska bez svojich rodín. Celkový počet neplnoletých migrantov, ktorí od začiatku roka dorazili do Talianska, dosiahol už rekordné číslo 20.000, informoval dnes Detský fond OSN (UNICEF).

slovakia

left justify in out

UNICEF vo vyhlásení v Ženeve varoval, že "situácia detí utečencov a migrantov v Taliansku sa stáva zúfalou, pretože taliansky systém ochrany detí je preťažený".

 

Počas celého roka 2015, keď kulminovala utečenecká kríza v Európe, prišlo do Talianska bez sprievodu dospelej osoby iba asi 12.400 detí. Tieto osamelé deti tvorili tri štvrtiny všetkých neplnoletých migrantov, ktorí do Talianska prišli.

 

Tento rok dorazilo na brehy južného Talianska deväť z každých desiatich detí bez príbuzných či rodiny. Väčšina z tých, ktorí prišli od januára, pochádzala z afrických krajín ako je Gambia, Nigéria či Guinea. Veľké skupiny tvoria tiež Egypťania a ľudia prichádzajúci z východoafrickej Eritrey či Somálska.

 

"Niektoré z týchto detí sú z cesty veľmi rozrušené, boli svedkami smrti utopením, niektoré utrpeli hrozné chemické popáleniny od paliva na bárkach," citovala tlačová agentúra DPA predstaviteľku UNICEF Sabrinu Avakianovú.

 

Všetky tieto deti podľa nej potrebujú ochranu a prístrešie, ale "pre nich to všetko trvá príliš dlho".

 

Niektoré z nich musia čakať až rok, kým dostanú prideleného zákonného opatrovníka alebo právnu pomoc, dodáva UNICEF.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies