Do Talianska prichádza čoraz viac osamelých detských migrantov

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 12:49 • 2 min
Do Talianska prichádza čoraz viac osamelých detských migrantov

ŽENEVA - Počet detských migrantov, ktorí sa preplavili cez Stredozemné more do Talianska bez rodičov či príbuzných, sa od januára do mája zdvojnásobil v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Informoval o tom dnes v Ženeve Detský fond OSN (UNICEF), ktorý citovala svetová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Deväť z desiatich neplnoletých migrantov, ktorí prišli do Talianska tento rok, bolo bez sprievodu. Celkovo bolo zaevidovaných už 7009 takýchto osôb.

Deti bez sprievodu dospelej osoby sa často spoliehajú na pašerákov ľudí a vystavujú sa tým riziku zneužitia, upozornil UNICEF.

 

Talianski sociálni pracovníci informovali UNICEF, že na chlapcov a dievčatá sexuálne útočia a nútia ich k prostitúcii, kým ešte čakajú v Líbyi na plavbu cez Stredozemné more.

"Je to skrytá a zúfalá situácia - mimo zraku a pozornosti verejnosti," vyhlásila Marie Pierre Poirierová, osobitná koordinátorka UNICEF pre európsku migračnú krízu.

 

V tomto období zaznamenali úrady príval nedospelých migrantov plaviacich sa trasou cez centrálnu oblasť Stredozemného mora do Talianska, pretože deti sa pokúšajú pripojiť k členom svojej rodiny, ktorí sa už nachádzajú v Európe. Minulý týždeň to oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

 

UNICEF vyzval krajiny EÚ, aby umožnili deťom vstúpiť na územie únie bezpečnými a legálnymi cestami, a nevháňali ich do rúk pašerákov ľudí.

UNICEF kritizoval skutočnosť, že v zadržiavacích centrách je umiestnených až príliš veľa detí, aj keď z dôvodu nedostatku zariadení vhodných pre deti. V niektorých európskych krajinách deti čakajú až dva roky, kým sa spracuje ich žiadosť o azyl.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona