Do Švédska dorazil v tomto roku najvyšší počet migrantov všetkých čias

NETKY.SK • 12 Október 2015, 16:55 • 2 min
Do Švédska dorazil v tomto roku najvyšší počet migrantov všetkých čias

ŠTOKHOLM - Rekordných 86.223 migrantov pricestovalo v tomto kalendárnom roku do Švédska, čo znamená už v prvej polovici októbra prekonanie doterajšieho celoročného maxima z obdobia konfliktu na Balkáne, konkrétne z roku 1992 (84.018). Informoval o tom dnes rezort spravodlivosti a prisťahovalectva v Štokholme.

slovakia

left justify in out

Švédsko stojí v súvislosti s utečeneckou vlnou pred jednou z najväčších humanitárnych výziev v histórii krajiny, uviedol v uplynulých dňoch premiér Stefan Löfven a popri informáciách o prekonaní týždňového rekordu v počte žiadateľov o azyl upozornil, že ak bude prisťahovalectvo pokračovať rovnakým tempom, Švédsko sa musí do konca roka pripraviť na viac ako 150.000 prisťahovalcov.

 

Za najdôležitejšiu úlohu súčasnosti označil Stefan Löfven zabezpečenie ubytovacích kapacít pre utečencov, v súvislosti s čím podľa vlastných slov nariadil dočasné riešenie - postavenie vykurovateľných stanov pre žiadateľov o azyl.

 

Minister pre imigráciu Morgan Johansson však pripustil, že krajina disponuje iba 185 stanmi vhodnými na využitie v zimnom období s kapacitou iba asi 1000 osôb, preto bude musieť zabezpečiť ďalšie podobné stany.

 

Rezort zodpovedný za otázky imigrácie upozornil, že všetky osoby, ktorých žiadosti o azyl budú odmietnuté, budú zo škandinávskej krajiny neodkladne vyhostené. Súčasne dodal, že švédska polícia zintenzívni kontrolu osobných dokumentov.

 

Práve vo Švédsku sa 9. októbra začalo s relokáciou utečencov, keď skupina 19 Eritrejčanov, ktorú tvorili 14 muži a päť žien, odcestovala z ostrova Lampedusa cez Rím do severskej krajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona