Do susedných krajín utieklo už 229.000 Sýrčanov

NETKY.SK • 31 August 2012, 06:45 • 2 min
Do susedných krajín utieklo už 229.000 Sýrčanov

Do susedných krajín utieklo už 229. 000 Sýrčanov - Politika Sýrčania každý deň vo väčšom počte utekajú zo svojej krajiny a hľadajú útočisko v susedných štátoch.

slovakia

left justify in out

imgSýrčania každý deň vo väčšom počte utekajú zo svojej krajiny a hľadajú útočisko v susedných štátoch. Ďalších odhadovaných 2,5 milióna obyvateľov vážne postihuje konflikt vnútri Sýrie, uviedli vo štvrtok predstavitelia OSN.
      Vysoký komisár OSN pre utečencov Antonio Guterres na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN na tému zhoršujúcej sa humanitárnej situácie v Sýrii povedal, že k stredajšiemu dňu registrovali v Turecku, Iraku, Libanone a Jordánsku 229.000 sýrskych utečencov.
      Komisár varoval, že ich počet v týchto štyroch krajinách "rýchlo rastie" každý deň a že ozbrojený konflikt v Sýrii viedol k "dramatickej a prehlbujúcej sa humanitárnej kríze" v regióne.
      Námestník generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson rade povedal, že svetová organizácia dostala len polovicu zo 180 miliónov dolárov (143,5 mil. eur), ktoré v posledných mesiacoch žiadala na pomoc pre Sýrčanov zasiahnutých zintenzívňujúcimi sa bojmi.
      "Najnaliehavejšie potreby sú voda a hygiena, potraviny a prístrešia, prikrývky a zdravotná starostlivosť," povedal Eliasson. "V Sýrii momentálne plne funguje menej než polovica zariadení primárnej zdravotnej starostlivosti a nemocníc," zdôraznil.
      Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý mimoriadnemu zasadnutiu predsedal, spolu so šéfom britskej diplomacie Williamom Hagueom uviedli, že plánujú zvolať medzinárodnú rozvojovú konferenciu o príprave na obdobie po konflikte v Sýrii.
      "Pripravujeme pôdu na okamžité opatrenia na pomoc Sýrčanom v období po Asadovi," povedal Fabius s predpokladom, že sýrsky prezident Bašár Asad "padne".
      Na zasadnutí sa zúčastnili tiež ministri zahraničných vecí Jordánska, Turecka a vysokopostavení predstavitelia rezortov z ďalších krajín. Šéfov diplomacií Ruska a USA, Sergeja Lavrova a Hillary Clintonovú však zastupovali veľvyslanci ich krajín pri OSN.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies