Do Súdnej rady sa zatiaľ hlási 17 kandidátov

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 11:01 • 2 min
Do Súdnej rady sa zatiaľ hlási 17 kandidátov

BRATISLAVA - O miesto v Súdnej rade SR sa uchádza 17 záujemcov. Agentúre SITA to potvrdili z Kancelárie Súdnej rady SR. Termín na predkladanie uplynul v stredu. Keďže kandidátky mohli byť zaslané aj poštou, kompletný zoznam zverenia až po veľkonočných sviatkoch. Súdna rada má 18 členov, 23. mája budú sudcovia voliť ôsmich svojich zástupcov.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ jediní známi kandidáti sú nominanti združenia sudcovia Za otvorenú justíciu (ZOJ) - sudca Najvyššieho súdu SR Miroslav Gavalec, sudkyňa Okresného súdu Lučenec Kristína Glezgová, sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Ján Hrubala a sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Katarína Javorčíková. Hrubala potvrdil, že je aj kandidátom Sudcovskej rady ŠTS. Súdnu radu tento rok čaká výrazná personálna obmena, najprv sudcovia 23. mája zvolia osem členov zo svojich radov.

 

V júni uplynie funkčné obdobie nominantke parlamentu Alene Šiškovej, v septembri dvom nominantom vlády Eve Fulcovej a Ľubošovi Sádovskému. Medzi tými, komu sa končí funkčné obdobie, je aj predsedníčka rady Jana Bajánková, ktorá však už nemôže do rady kandidovať. Mandát uplynie aj podpredsedovi rady Jánovi Vankovi, ktorý je zároveň predsedom nitrianskeho krajského súdu. Po zmene legislatívy funkcionári súdov do rady už nemôžu kandidovať. Rada bude po voľbách teda hľadať aj nového predsedu a podpredsedu.

Peter Wilfling z Via iuris zdôraznil, že noví členovia môžu zásadne ovplyvniť smerovanie slovenského súdnictva. Súdna rada totiž rozhoduje o najdôležitejších veciach v súdnictve. Volí predsedu Najvyššieho súdu SR, ale rozhoduje napríklad aj o tom, koho navrhne prezidentovi na vymenovanie za nových sudcov. Súdna rada v podstate rozhoduje o tom, akým ľuďom bude zverená úloha presadzovať spravodlivosť na Slovensku, zdôraznil.

Ešte tento mesiac, 21. apríla, zasadne hlavná volebná komisia zložená zo zástupcov súdov, ktorá na tieto voľby bude dohliadať. Do jej kompetencie patrí aj preskúmanie návrhov kandidátov a zostavenie ich zoznamu. Tiež musí zabezpečiť vytlačenia a rozoslanie hlasovacích lístkov. Na hlasovacom lístku budú kandidáti v abecednom poradí. Sudcovia dostanú hlasovací lístok v deň a na mieste konania volieb. Voľby budú v obvodoch jednotlivých volebných komisií, miesta sa určia najneskôr 15 dní pred dňom konania volieb. Právo voliť má približne 1 360 aktívnych sudcov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies