Do štrajku v Nemecku vstúpili aj strojvodcovia osobných vlakov

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 13:38 • 2 min
Do štrajku v Nemecku vstúpili aj strojvodcovia osobných vlakov

BERLÍN - Do ďalšieho štrajku vstúpili v stredu v Nemecku aj strojvodcovia osobnej železničnej dopravy, rušňovodiči v nákladnej doprave začali štrajkovať už v utorok.

slovakia

left justify in out

Deviaty štrajk za posledných desať mesiacov organizuje odborový zväz strojvodcov GDL, ktorý jeho koniec necháva zatiaľ otvorený. Mal by však tentoraz trvať dlhšie ako naposledy, keď strojvodcovia v osobnej doprave štrajkovali šesť dní. Milióny cestujúcich tak čaká dlhé čakanie na spoje, ich rušenie a následný chaos v cestnej doprave. Zrušené sú každé dva z troch rýchlikov a stovky osobných vlakov.

 

Odbory GDL žiadajú zvýšenie miezd o päť percent a skrátenie pracovného týždňa na 37 zo súčasných 39 hodín. Deutsche Bahn (DB) označila postup odborov za absolútne neprimeraný a varovala pred vážnymi negatívnymi dôsledkami štrajku pre cestujúcich aj nemeckú ekonomiku. Štrajk by podľa DB mohol nemeckú ekonomiku pripraviť o 100 miliónov eur.

 

Vlakovú dopravu v Nemecku využíva denne zhuba 5,5 milióna cestujúcich a po železnici sa prepravuje asi jedna pätina nemeckého tovaru. Odborový zväz GDL má zhruba 20-tisíc členov, spoločnosť Deutsche Bahn zamestnáva približne 200-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies