Do štrajku sa doteraz zapojilo viac ako 500 vysokoškolských pedagógov

NETKY.SK • 22 Február 2016, 12:02 • 2 min
Do štrajku sa doteraz zapojilo viac ako 500 vysokoškolských pedagógov

BRATISLAVA - Do štrajku, ktorý organizuje Iniciatíva vysokoškolských učiteľov (IVU), sa k dnešnému dňu zapojilo 504 učiteľov z 19 vysokých škôl na celom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Rady štrajkujúcich sa v posledných dňoch rozšírili o zamestnancov Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity a Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave, ako aj Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. Na dnešnom brífingu v Bratislave o tom informoval Juraj Halas z IVU.

 

Aj v druhom týždni štrajku zamestnanci či študenti vysokých škôl pripravujú diskusné stretnutia, kultúrne podujatia či zhromaždenia akademickej obce. "V priebehu týždňa sa uskutoční viac ako 15 zhromaždení a kultúrnych podujatí spojených so štrajkom," podotkol Halas. Na stredu 24. februára plánujú pochody ulicami slovenských miest, na ktorých chcú vybubnovať pravdu o slovenskom školstve.

 

"Ak tu je vláda do 5. marca, tak má naďalej zmysel vyvíjať tlak nielen na ňu, ale akúkoľvek vládu, ktorá vzíde z budúcich parlamentných volieb," tvrdí Halas, podľa ktorého je potrebné, aby každá vláda vedela, že rezort školstva je tu a je schopný postupovať jednotne za spoločné požiadavky.

 

IVU tvrdí, že prebiehajúci štrajk sa vôbec netýka požiadaviek vysokého školstva, ale cieľom iniciatívy je splnenie požiadaviek pedagógov z materských, základných a stredných škôl. "Uvedomujeme si totiž, že bez zlepšenia ich postavenia a bez zväčšenia objemu financií smerujúcich do regionálneho školstva sa nedočkáme ani podstatných zlepšení vo vysokom školstve," priblížil Halas.

 

Štrajk podporia tento týždeň aj niektorí vysokoškoláci s heslom – Študenti za učiteľov. V nasledujúcich dňoch plánujú sériu večerných kultúrnych podujatí, takzvaných štrajkovíc. "Počnúc utorkom (23.2.) každý deň päť minút po 12.00 h symbolicky prerušíme výučbu a nakrátko sa zhromaždíme pred budovami našich fakúlt a ich nádvoriach, aby sme dali najavo svoju podporu učiteľským požiadavkám," povedala zástupkyňa študentov Ina Sečíková. Ako doplnila, zároveň tým chcú vyjadriť znepokojenie nad zlou situáciou v regionálnom školstve a nedôstojným spoločenským postavením učiteľov. Študenti sa plánujú zapojiť v stredu aj do pochodov v uliciach slovenských miest.

 

Štrajk časti vysokoškolských pedagógov vníma minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) ako symbolické gesto jednotlivcov. Stotožnil sa tak so Slovenskou rektorskou konferenciou (SRK), ktorá uviedla, že aktivity členov štrajkového výboru IVU sú ich osobnou iniciatívou. Zástupcovia IVU ale takéto tvrdenia odmietajú. Podľa nich sa do štrajku zapojila na viacerých vysokoškolských fakultách až štvrtina zamestnancov. "Mnohí ďalší kolegovia ho podporujú a aktívna podpora je aj zo strany vysokoškolákov," dodal Halas.

 

Časť vysokoškolských učiteľov prerušila v pondelok 15. februára prácu a vstúpila do ostrého štrajku. Vysokoškolskí pedagógovia tak prebrali štafetu po Iniciatíve slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk prerušila, avšak ostáva v štrajkovej pohotovosti. Iniciatíva vysokoškolských učiteľov presadzuje rovnaké požiadavky ako ISU.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies