Do štrajku sa dnes zapojilo 1 773 učiteľov

NETKY.SK • 13 September 2016, 09:43 • 2 min
Do štrajku sa dnes zapojilo 1 773 učiteľov

BRATISLAVA – Do stupňovaného štrajku učiteľov sa dnes zapojilo 1 773 učiteľov zo 106 škôl zo všetkých krajov. Najväčšie zastúpenie mal Bratislavský, Košický a Banskobystrický kraj. Najmenšie zastúpenie registrovaných učiteľov je v Prešovskom kraji. Na dnešnom brífingu to povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov s tým, že školy boli na prvú hodinu zatvorené napríklad v Bratislave, Žiari nad Hronom, Lučenci, Leviciach, Martine, Trebišove či v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Crmoman hovorí, že formu stupňovaného štrajku zvolili preto, aby sa učitelia mohli postupne do štrajku pridávať. Chceli tiež minimalizovať zaťaženie učiteľov, ktorí sa zapoja od začiatku. Štrajk je podľa Crmomana úspešný už teraz, keďže učitelia opäť poukázali na svoje požiadavky. Celkový úspech však závisí aj od toho, koľko učiteľov sa napokon do štrajku zapojí v nasledujúcich týždňoch.

 

Iniciatíva slovenských učiteľov uvádza, že evidujú aj zastrašovanie zo strany riaditeľov, ktorí hovorili učiteľom, že nie je možné ospravedlniť ich účasť na štrajku. Podľa Crmomana je však riaditeľ povinný ospravedlniť neprítomnosť učiteľov na vyučovaní, ktorí sa zapojili do štrajku.

 

V rámci štrajku plánuje Iniciatíva slovenských učiteľov aj tematické týždne, počas ktorých plánujú vyvrátiť mýty v školstve. Počas prvého týždňa sa budú venovať téme racionalizácie siete škôl, ktorá podľa Iniciatívy slovenských učiteľov neušetrí peniaze na platy ostatných učiteľov.

 

Stupňovaný štrajk sa začal dnes hodinovým prerušením práce. V stredu 21. septembra stupňovaný štrajk následne bude pokračovať dvojhodinovým prerušením práce, vo štvrtok 29. septembra už bude trojhodinový štrajk. V piatok 7. októbra plánujú učitelia štrajkovať štyri hodiny. Ak sa iniciatíva nedohodne s vládou, plánuje aj po tomto termíne zvyšovať intenzitu a rozsah štrajku, ktorý môže vyvrcholiť úplným a neobmedzeným štrajkom. Iniciatíva zároveň vníma svoje aktivity ako podporu presadzovania požiadaviek deklarácie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktorý do kolektívneho vyjednávania vstupuje s požiadavkou 25-percentného zvýšenia platových taríf.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies