Do slovenských kín vstupuje výnimočný Steve Jobs

NETKY.SK • 11 November 2015, 08:11 • 2 min
Do slovenských kín vstupuje výnimočný Steve Jobs

BRATISLAVA - Programy slovenských kín tento týždeň spestrí novinka Steve Jobs. Životopisnú drámu o technologickom vizionárovi a spoluzakladateľovi spoločnosti Apple nakrútil známy britský režisér Danny Boyle (Milionár s chatrče, 127 hodín, Pláž, Trainspotting).

slovakia

left justify in out

Výnimočný film vznikol podľa scenára Aarona Sorkina (Sociálna sieť), ktorý pri jeho tvorbe vychádzal z knižnej predlohy Waltera Isaacsona z roku 2011. Hlavnú postavu digitálneho mága Stevea Jobsa, ktorý v roku 2011 podľahol rakovine vo veku 56 rokov, stvárnil talentovaný herec Michael Fassbender.

 

 

"Tento príbeh je dôležitý, pretože Steve Jobs zmenil životy nás všetkých. Zmenil spôsob, akým svet funguje, spôsob, akým spolu vzájomne komunikujeme, sledujeme filmy, počúvame hudbu a nakupujeme tovar. Niekto s takým vplyvom si zaslúži byť zobrazený," zhodnotil snímku Fassbender.

 

Filmová dráma o troch dejstvách približuje Jobsa pred začiatkom jeho troch kľúčových prezentácií, ktoré menili dejiny, a to nielen počítačové. Diváci majú možnosť sledovať túto mimoriadnu osobnosť zo zákulisia. Prvá časť ich zavedie do polovice 80. rokov, keď Jobs uvádza na trh Macintosh. Od prvých minút utvrdzuje v tom, že reči o asociálnosti a neznesiteľnosti Stevea Jobsa neklamali. Je to monštrum, ktoré šikanuje svojich podriadených za nesplnenie nesplniteľných príkazov. Matku svojej dcéry, ktorej otcovstvo aj napriek súdnemu rozhodnutiu neuznáva, ponižuje. Háda sa so svojou pravou rukou Joannou Hoffmanovou (Kate Winslet), pokiaľ nedosiahne svoje.

 

S ubiehajúcimi minútami sa však z jednorozmerného psychopata stáva osobnosť, ktorú budú diváci chápať, obdivovať, ale aj nenávidieť. Film sa končí uvedením iMacu v roku 1998, rozhodne však neosloví len fanúšikov sveta informačných technológií. Zaujme intímnym portrétom osobnosti, ktorá poháňala ľudí, aby niečo vytvárali, a tiež bola posadnutá odhodlaním meniť ich. "Sú tam myšlienky, ktoré zjavne pochádzajú zo skutočného života, ale samotný film je abstrakcia. Vyberá udalosti - niektoré z nich skutočné, niektoré vymyslené - a rozdeľuje ich do troch období," priblížil Danny Boyle svoje dielo, ktoré zapôsobí aj použitou filmovou technikou. Tá znásobuje autentickosť príbehu. V prvej časti zo začiatku 80. rokov použili tvorcovia 16-mm film, scény z ďalších období už natáčali modernou digitálnou kamerou.

 

"Dúfam, že až diváci uvidia náš film, pochopia, ako veľmi sa zmenil svet vďaka neskutočnej snahe, inteligencii, šialenom nasadení jedného človeka, a ocenia, akú osobnú obeť musel priniesť. Tento génius sa ľudskou bytosťou stane až vo chvíli, keď si on sám uvedomí, že ani on nie je dokonalý," dodal na margo svojho nového diela režisér Danny Boyle. Jeho Steve Jobs je tretím filmom, ktorý vznikol na základe života technologického génia. V roku 1999 vznikla snímka Piráti zo Silicon Valley, kde ho hral Noah Wyle, a v roku 2013 životopisný film Jobs v hlavnej úlohe s Ashtonom Kutcherom.

 

Filmovú novinku Steve Jobs uvádza do slovenskej kinodistribúcie od 12. novembra Barracuda Movie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona