Do slovenských kín prichádza politický triler Toman Ondřeja Trojana

NETKY.SK • 26 September 2018, 18:31 • 2 min
Do slovenských kín prichádza politický triler Toman Ondřeja Trojana

BRATISLAVA – Do slovenských kín príde od 18. októbra nový politický triler Toman režiséra Ondřeja Trojana. Divákov a diváčky čaká pravdivý príbeh rozporuplnej osobnosti Zdeňka Tomana, vlastným menom Zoltána Goldbergera, pochádzajúceho zo slovenských Sobraniec.

slovakia

left justify in out

Toman bol mužom mnohých tvárí a mien, ktorý sa na svojej ceste hore nezastavil pred ničím. Bol poverený dôležitou úlohou, a to zohnať peniaze, ktoré komunistom vyhrajú voľby. Toman peniaze zohnať vedel, pre seba, pre rodinu i pre stranu. Získaval ich šmelinou, vydieraním, obchodmi s vojnovými zločincami a ich obeťami. Práve on umožnil presun východoeurópskych Židov, ktorí prežili holokaust a unikali pred povojnovými pogromami, cez Československo do Palestíny, samozrejme, za tučnú províziu. Neštítil sa ničoho. Cena, ktorú však za svoju kariéru napokon zaplatil - a nielen on, ale aj jeho blízki - bola príliš vysoká.

Režisér a producent Ondřej Trojan prináša na plátno kín nielen napínavý triler, ale aj vernú dobovú rekonštrukciu skutočných udalostí, opierajúcu sa o nezvratné archívne a očité svedectvá. „Bolo pre mňa fascinujúce zaoberať sa touto dobou, o ktorej sa tak málo hovorí a ktorá zásadným spôsobom ovplyvnila naše životy až do dnešných dní. Napokon, mnoho potomkov tých, ktorí sa v povojnových rokoch dostali cez mŕtvoly hore, pôsobilo v rôznych tajných i verejných štruktúrach až do roku 1989 a nemálo z nich tam je bohužiaľ dodnes. A metódy, ktoré si osvojili od svojich predkov, praktizujú v našej politike dodnes tiež," poznamenal režisér.

Zdeněk Toman sa vďaka svojej schopnosti zariadiť čokoľvek, zohnať peniaze, auto, odstaviť človeka alebo otvoriť hranice prepracoval z pozície radového úradníka až na post vedúceho zahraničnej rozviedky, ktorého sa všetci báli. Vo filme ho stvárnil Jiří Macháček, pre ktorého bola táto úloha podľa vlastných slov príležitosťou prekročiť rámec hereckých postáv, do ktorých bol celý život obsadzovaný. „Toman je nejednoznačný charakter. Čítal som výsluchy Tomanových príbuzných a blízkych spolupracovníkov, výsluchy eštébé z 50-tych a 60-tych rokov. Tie ho vykresľujú ako zradcu socializmu a ľudskú príšeru. Na druhej strane sú tu ale Tomanove zásluhy, pomoc mnohým židovským rodinám pri povojnovom presune a pocty od štátu Izrael. Takže zásadný rozpor, vo vnútri ktorého sa snažíte dopátrať, kým vlastne ten Toman bol a to najzaujímavejšie nakoniec je, že sa vám vďaka nemu začne odkrývať doba, v ktorej pôsobil,“ povedal Macháček.

Ďalšie postavy filmového príbehu, či už tie historicky známe, ako boli Rudolf Slánský, Jan Masaryk, Klement Gottwald či prezident Beneš, alebo tie, o ktorých existencii a vplyve vie málokto, stvárnili Stanislav Majer, Roman Luknár, Kateřina Winterová, Kristýna Boková, Táňa Pauhofová, Jaromír Dulava, Marián Mitaš, Martin Finger, Lukáš Latinák, Aleš Procházka, Ady Hajdu a ďalší.
 

Jeseň je bohatá na filmy a zajtra odpremiéruje film, ktorý ukáže, čoho všetkého je schopný zúfalý rodič, keď mu zmizne dieťa, nakrútil ruský režisér Igor Vološin. Novinársku projekciu slovensko-rusko-českej drámy uviedli v utorok v bratislavskom Kine Lumiére. Diváci sa môžu tešiť na medzinárodné hviezdne obsadenie.

 

VIDEO Do kín mieri slovensko-rusko-česká koprodukčná dráma Pivnica

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona