Do slovenských kín prichádza dokument o Rytmusovi: V Bratislave si vyslúžil standing ovation

NETKY.SK • 19 August 2015, 09:21 • 2 min
Do slovenských kín prichádza dokument o Rytmusovi: V Bratislave si vyslúžil standing ovation

BRATISLAVA - Standing ovation si vyslúžil na utorkovej (18.8.) premiére v Bratislave nový česko-slovenský film Rytmus sídliskový sen.

slovakia

left justify in out

Dokument mapujúci život najznámejšieho slovenského hiphopového umelca Patrika "Rytmusa" Vrbovského, vyvolal značný záujem divákov. Po zhliadnutí snímky, ktorú dlhých osem rokov pripravoval režisér, scenárista a producent Miro Drobný, viacerí priznali, že názor na "drsného rapera" zmenili.

 

Film "o vôli, disciplíne a sne", ale aj hľadaní koreňov a pochopení lásky či nenávisti zachytáva Rytmusa v situáciách, v ktorých ho ľudia nepoznajú. Nie je to oslavný epos či retrospektíva jeho tvorby. V prípade rómskeho čašníka, ktorý vyrastal v "gádžovskej" rodine na sídlisku v Piešťanoch, a vypracoval sa na známu osobnosť - idol mládeže, ide o úprimné "odhalenie masky". "Najviac ma prekvapili zábery z Paťovho detstva, archívy, ktoré sa nám dostali do ruky. Akoby ten bájny kameraman vtedy tušil, že raz z Paťa niečo bude," uviedol na premiére pomocný režisér a strihač Michal "Romeo" Dvořák.

 

Emotívny dokument odkrýva zložité vzťahy rodiny, ktorých je v Česku a na Slovensku stále viac. Rodiny, kde každý jej člen má iné priezvisko, kde sa používajú prívlastky nevlastný, vlastný či biologický, ale najmä rodiny, ktorá 38 rokov zápasí s rasizmom okolia, ale paradoxne aj s láskou v jej vnútri. "Najdôležitejšia vec, ktorú mi film priniesol je to, že sa vyčistili vzťahy v rodine a prišlo odpustenie," vyhlásil 38-ročný Patrik Vrbovský a špeciálne poďakovanie venoval svojej matke a náhradnému otcovi.

 

Podľa Rytmusa môže byť časozberný dokument o jeho profesionálnych a osobnostných zmenách ponaučením aj pre ostatných. "Verím tomu, že každý druhý má nejaký problém, že je na niekoho naštvaný z rodiny, takže dúfam, že to niekomu pomôže," doplnil raper, ktorý vydáva albumy v desaťtisícových nákladoch a jeho videá videlo na internete viac ako 250 miliónov užívateľov. Divákov nového titulu, ktorý sa nakrúcal na Slovensku, v Českej republike, Rakúsku, Taliansku a Indii, prekvapí nečakanou citlivosťou. Fenomén sídliskového chalana, ktorý z ničoho urobil niečo, na margo filmovej novinky dodal: "Objavil som sám seba, vyčistil som si vzťahy. Teraz som na sto percent istý, kto som, čo som, viem, kde sú moje korene."

 

Dokumentárnu snímku Rytmus sídliskový sen dnes čaká premiéra v Prahe. Do slovenských kín ju prináša distribučná spoločnosť Itafilm od štvrtka 20. augusta.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies