Do slovenských kín prichádza česko-slovenský film Rukojemník

NETKY.SK • 8 Január 2015, 10:25 • 2 min
Do slovenských kín prichádza česko-slovenský film Rukojemník

BRATISLAVA - Slovenské kiná začnú od dnes premietať novú česko-slovenskú drámu Rukojemník. V Česku snímku v réžii Juraja Nvotu uvádzajú už od 4. decembra pod názvom Jak sme hrali čáru.

slovakia

left justify in out

O námet a scenár filmu sa postarali Peter Pišťanek a Marian Urban. Výpravu viedol Jaroslav Košťál, o kameru sa postaral Diviš Marek a dobové kostýmy navrhla Simona Vachálková. Poviedka Všetci za jedného, jeden pre všetkých, podľa ktorej vznikla kostra filmu, vyšla z pera Petra Pišťanka. „Marian si to prečítal a páčilo sa mu to, tak som mu naposielal dvanásť ďalších textov, všelijakých úlomkov a spýtal som sa ho, či si myslí, že by sa to dalo zjednotiť a dala by sa z toho vymyslieť nejaká línia a urobiť film,“ uviedol Pišťanek počas tlačovej konferencie k filmu. „Môj pôvodný úmysel nebol detský film, pretože deti nie sú moje publikum a netvoria moju čitateľskú komunitu, takže najskôr som myslel na film pre dospelých o deťoch, ale Marian to videl inak, tak sme to začali postupne skladať a postupne z toho vznikalo niekoľko verzií scenára,“ dodal. 

 

„Vychádzal som z toho základného, že toto by mohol byť pôdorys pre detský film, ktorý na Slovensku nevznikol už 25 rokov alebo film, ktorý môžu pozerať dospelí aj deti. Potom mi Peter zaslal ďalších niekoľko poviedok, kde už boli iné príbehy detí a dospelých a vtedy mi položil otázku, že čo s tým, keďže som si od neho vypýtal právo, že by som to rád urobil,“ vysvetlil Urban. „Hovoril som si, že už nechcem robiť filmy len pre dospelých, ale nech majú niečo aj deti, tak sme začali hľadať spoločné riešenie, nejakú kostru, kde by ten film mohol začať a ako by mohol pokračovať a o čom by mohol byť,“ doplnil. 

 

Dej filmu sa odohráva v 60. rokoch minulého storočia. Do hlavnej úlohy tvorcovia obsadili syna Mariána Labudu mladšieho, Richarda Labudu. Malý Peter vyrastá v starostlivosti starých rodičov, jeho rodičia totiž emigrovali do Viedne a úrady im nepovoľujú získať syna späť. Peter sa však nevzdáva a za podpory najlepšieho kamaráta Ferka (Christopher Pauliny), pomalšieho spolužiaka či dievčiny, ktorú má rád a kvôli ktorej sa neváha kedykoľvek pobiť i so skupinkou čiernogardistov vyžívajúcou sa v utrpení slabších, neprestajne vymýšľa všakovaké spôsoby, ako sa dostať cez čiaru von. 

 

Po boku Richarda Labudu si v snímke zahrali Milan Lasica a Libuše Šafránková a v dráme sa objavilo i mnoho ďalších známych slovenských a českých herečiek a hercov, medzi nimi napríklad Szidi Tobias, Ondřej Vetchý, Ady Hajdu, Robert Roth, Miroslav Noga, Ondřej Malý, Alexander Bárta či Slávka Halčáková. 

 

Komediálnu drámu nakrúcali od júna 2013 do apríla 2014 v Bratislave i na rakúskom ľadovci Kaunertal. Milan Lasica pre film napísal a naspieval pieseň Šťastie, o hudbu snímky sa zas postarala Ľubica Malachovská Čekovská. „Režisér chcel odo mňa text piesne pre film, dal mi tému šťastie, ja som poslal ten text pani Ľubici a ona napísala podľa mňa krásnu pieseň, ale prinútila ma, že musím ja spievať, nedala mi na výber,“ poznamenal Lasica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies