Do školských lavíc zasadne po prázdninách približne 671-tisíc žiakov, nastanú zmeny v príspevku na dopravu žiakov

NETKY.SK • 25 August 2017, 16:11 • 2 min
Do školských lavíc zasadne po prázdninách približne 671-tisíc žiakov, nastanú zmeny v príspevku na dopravu žiakov

BRATISLAVA - Po letných prázdninách zasadne na Slovensku do školských lavíc asi 671.000 žiakov. Pôjde o približne 435.000 žiakov základných škôl a 202.000 stredoškolákov. V špeciálnych základných a stredných školách začne nový školský rok takmer 34.000 žiakov. Do základnej školy 4. septembra nastúpi po prvý raz aj 60.000 prvákov, čo predstavuje počet na úrovni minulého školského roka a nárast o 5000 žiakov v porovnaní s rokom 2010.

slovakia

left justify in out

Svoje brány v školskom roku 2017/2018 otvorí 2104 základných škôl (v obciach 1414 a v mestách 690) a 744 stredných škôl (v obciach 34 a v mestách 710), ako aj 380 špeciálnych základných a stredných škôl.

 

Od 1. septembra dostanú príspevok na dopravu aj žiaci ZŠ a špeciálnych ZŠ, ktorí pochádzajú z obcí, kde je zriadená základná škola, ale nie s vyučovacím jazykom, v ktorom sa chce žiak vzdelávať.

 

"Ak v takomto prípade bude žiak cestovať do najbližšej školy s daným vyučovacím jazykom, bude mať nárok na príspevok na dopravu," uviedlo ministerstvo školstva. Doteraz to bolo tak, že ak bola v obci základná škola s vyučovacím jazykom slovenským a žiak má záujem navštevovať školu s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, peniaze na dopravu nedostal.

 

Novinkou od nového školského roka bude aj to, že v gymnáziách bude možné vytvárať skupiny žiakov v predmetoch cudzí jazyk, informatika, náboženstvo, telesná a športová výchova a na hodinách, ktoré majú charakter laboratórnych cvičení, praktických cvičení a projektov aj spájaním žiakov rôznych tried toho istého ročníka s najvyšším počtom 23 žiakov.

 

"Doteraz platný štátny vzdelávací program umožňoval v týchto predmetoch len delenie v rámci triedy. Vytváranie skupín žiakov z rôznych tried v tom istom ročníku umožní účinnejšie a kvalitnejšie vzdelávanie, ako aj efektívnejšiu tvorbu rozvrhu," vysvetlil rezort školstva.

 

Novinkou od nového školského roka bude aj to, že sa posilní časová dotácia vyučovacieho jazyka u žiakov prvého a druhého ročníka základných škôl, v ktorých sa vzdelávajú žiaci národnostných menšín.

 

Zaťažkávajúcim mesiacom pre deviatakov bude v novom školskom roku marec. Testovanie 9, tzv. monitor, overí vedomosti žiakov posledného ročníka základnej školy 21. marca. Testy budú z matematiky a slovenčiny, v menšinových školách aj z maďarčiny a ukrajinčiny, slovenského jazyka a slovenskej literatúry. Náhradný termín monitora bude 5. apríla.

 

Žiaci 9. ročníkov základných škôl budú mať o jednu vyučovaciu hodinu dejepisu viac. Rozhodlo o tom ministerstvo školstva, ktoré schválilo dodatok k štátnemu vzdelávaciemu programu.

 

"Cieľom tohto kroku je vytvoriť priestor na rozvíjanie kritického myslenia u mladých ľudí v deviatom ročníku a predchádzať tak šíreniu extrémistických nálad v spoločnosti," uviedlo ministerstvo. Vďaka zvýšenej hodinovej dotácii budú mať učitelia dejepisu v deviatom ročníku priestor na prebratie dôležitého učiva do hĺbky aj s využitím doplnkových materiálov, exkurzií či diskusií s dôrazom na historicko-spoločenské súvislosti.

 

V novom školskom roku sa uskutoční aj testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl. Termín však ešte nie je určený, zvyčajne piataci vypĺňajú testy v novembri. Testovanie by malo byť z predmetov slovenský jazyk a literatúra, maďarský jazyk a literatúra a matematika. Cieľom testovania je vstupné hodnotenie žiackych vedomostí a zručností na začiatku druhého stupňa.

 

V školskom roku sa taktiež rozšíri ponuka odborov na stredných odborných školách (SOŠ) o desať nových, ako sú napríklad bioenergetika, sklársky dizajn, manažérstvo kvality v chemickom laboratóriu či informačné a digitálne technológie. K rozšíreniu skupiny učebných odborov dôjde taktiež v špeciálnych školách, a to o odbor gastronomické služby.

 

Prvé prázdniny v novom školskom roku budú mať žiaci už koncom októbra, kedy na školákov čakajú jesenné prázdniny a to od 30. do 31. októbra. Za nimi nasledujú vianočné prázdniny, v rámci ktorých budú žiaci oddychovať viac ako dva týždne. Prázdninovať budú od 23. decembra do 5. januára. Polročné prázdniny budú 2. februára.

 

Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj budú v novom školskom roku prvými regiónmi, kde si žiaci oddýchnu v rámci jarných prázdnin, a to od 19. do 23. februára. Nasledovať bude (26.2. až 2.3.) Košický a Prešovský kraj a nakoniec Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj (5.3. až 9.3.). Veľkonočné prázdniny v školskom roku 2017/18 vychádzajú na 29. marec až 3. apríl. Veľké letné prázdniny sa žiakom začnú 2. júla. Deti sa znova vrátia do školských lavíc 3. septembra 2018.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies