Do školských lavíc zasadne 54-tisíc prváčikov

NETKY.SK • 26 August 2013, 14:12 • 2 min
Do školských lavíc zasadne 54-tisíc prváčikov

BRATISLAVA - Do školských lavíc by malo v novom školskom roku zasadnúť viac ako 54-tisíc prváčikov. Odklad dostalo zhruba 4,5-tisíca detí, takmer tritisíc detí nastúpi do nultého ročníka.

slovakia

left justify in out

Približne 1 300 detí si prvý ročník zopakuje. Do školy by malo 2. septembra nastúpiť celkovo 690-tisíc žiakov základných a stredných škôl. Svoje brány by malo otvoriť 2 400 základných a približne 860 stredných škôl. Agentúru SITA informoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

V školskom roku 2013/2014 čaká na školy niekoľko zmien. Novinkou je, že na základnej škole o odklade plnenia povinnej školskej dochádzky môže rozhodnúť riaditeľ bez ohľadu na to, či dieťa pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia, to však naďalej ostáva podmienkou na prijatie dieťaťa do nultého ročníka. Najvyšší počet žiakov v triede sa tiež môže od nového školského roka zvýšiť o troch žiakov. Dôvodom môže byť zmena trvalého pobytu, opakovanie ročníka, prestup žiaka, osobitný spôsob plnenia povinnej školskej dochádzky či preradenie. Na piatakov zas v novembri čaká testovanie, ktoré na vzorke základných škôl preverí znalosti žiakov získaných na prvom stupni. Poskytnúť má obraz o kvalite vzdelávania jednotlivých škôl tým, že zachytí pokrok školákov. Ako informoval hovorca ministra školstva, v základných školách by sa tiež mal klásť väčší dôraz na vyučovanie matematiky a prírodovedných predmetov. Ide o pripravovanú úpravu osnov pre prvý a druhý stupeň základných škôl, v ktorej sa chystá zosúladenie obsahu vzdelávania s aktuálnymi potrebami trhu práce. "Odporúčame školám a ich zriaďovateľom venovať zvýšenú pozornosť materiálno-technickému a priestorovému zabezpečeniu odborných učební predmetov biológia, fyzika, chémia a technika," dopĺňa hovorca. 

Novinky čakajú aj na stredné školy. Po prvý raz zasadnú do lavíc stredoškoláci, ktorí museli absolvovať povinné prijímacie skúšky. Výnimkou boli trojročné učebné odbory, ktorých štúdium sa končí záverečnou skúškou. Prvého septembra tiež nadobudne účinnosť vyhláška, podľa ktorej sa mení vzorec na výpočet hodnotenia ústnej časti maturitnej skúšky v predmete slovenský jazyk a literatúra. "Zmena spočíva tom, že kým pri ústnej forme maturitnej skúšky sa doteraz väčšia váha hodnotenia prikladala na literárnu zložku ako na jazykovú, po novom sa bude väčšia váha prikladať na jazykovú zložku ako na literárnu," vysvetľuje hovorca ministra školstva. v stredných odborných školách sa tiež začne výučba podľa aktualizovaných a inovovaných osnov. "Obsah vzdelávania a odbornej prípravy bol upravený v súlade s aktuálnymi potrebami trhu práce. Spolu bolo aktualizovaných 23 štátnych vzdelávacích programov pre všetky stupne vzdelania, ktoré poskytujú stredné odborné školy," uviedol hovorca ministra školstva. Zástupcovia zamestnávateľov by sa mali zúčastňovať aj na procese ukončovania štúdia, na maturitách, či záverečných skúškach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies