Do škandálu z financovania terorizmu v Sýrii je zapletený aj exkandidát Národného frontu

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 14:13 • 2 min
Do škandálu z financovania terorizmu v Sýrii je zapletený aj exkandidát Národného frontu

PARÍŽ - V afére financovania aktivít ozbrojených povstaleckých skupín v Sýrii, do ktorej je zapletená švajčiarsko-francúzska cementáreň LafargeHolcim, je podozrivý aj bývalý kandidát krajne pravicového Národného frontu (FN).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jean-Claude Veillard kandidoval za FN vo voľbách do miestnych samospráv a pôsobí ako riaditeľ bezpečnostnej služby v spoločnosti Lafarge.

 

Mediálna spoločnosť Médiapart v stredu zverejnila materiál, podľa ktorého sa Veillard v mene Lafarge údajne zúčastňoval na tajných rokovaniach s predstaviteľmi džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. Predmetom rokovaní boli platby, ktoré mala firma odvádzať povstalcom za to, že jej prevádzka na severe Sýrie bude môcť pokračovať vo výrobe.

 

Médiapart tiež zistila, že Veillard v rokoch 2013-14 pomáhal financovať teroristické organizácie, a to prostredníctvom finančných operácií, ktoré firme umožnili udržať výrobu v jej cementárni v severosýrskej Džalabíji. Spoločnosť má k dispozícii kópie e-mailov o transakciách. Veillard bol jedným z adresátov týchto e-mailov.

Na otázky Médiapartu týkajúce sa prípadu Veillard odmietol odpovedať s tým, že ide o "osobnú a súkromnú záležitosť".

 

Začiatkom marca tohto skupina LafargeHolcim priznala, že jej pobočka v Sýrii platila extrémistom za "ochranu" v snahe zachovať výrobu v jednom z jej pobočiek. Išlo o výsledok interného vyšetrovania, ktoré sa vo firme začalo na základe podozrení z financovania extrémistickej skupiny IS.

 

Zistilo sa vtedy, že pobočka Lafarge v Sýrii v rokoch 2013-14 platila tretiu stranu, aby vyjednávala s niekoľkými ozbrojenými skupinami vrátane islamských extrémistov. Chcela tak dosiahnuť bezpečné presuny svojich zamestnancov a pokračovanie výroby v továrni v meste Džalabíja. Produkcia tejto cementárne zásobovala tretinu sýrskeho trhu. Továreň v Džalabíji fungovala do roku 2014.

 

V súvislosti s aférou sa Eric Olsen, generálny riaditeľ švajčiarsko-francúzskej skupiny LafargeHolcim, k 15. júlu vzdá svojej funkcie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies