Do Severnej Kórei sa dostáva luxusný tovar pre miestnych boháčov: Zisky putujú na jadrový program

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 11:08 • 2 min
Do Severnej Kórei sa dostáva luxusný tovar pre miestnych boháčov: Zisky putujú na jadrový program

V severokórejskej metropole Pchjongjang fungujú dva obchody, kde si bohatí ľudia môžu za doláre nakupovať luxusný tovar zo západu.

slovakia

left justify in out

Väčšina obyvateľov v Severnej Kórei žije na prahu chudoby vo veľmi skromných podmienkach. No nájdu sa tu aj takí, ktorí si môžu dovoliť míňať tisíce dolárov v drahých obchodoch s luxusným tovarom zo západných krajín. Kúpiť si tu môžu drahé šperky, hodinky, parfémy, ale aj alkohol. Tie inak v krajine nezoženiete.

 

V týchto prevádzkach sa dá platiť len v hotovosti a nakupovať tu môže ten, kto má doláre, čo, prirodzene, mimoriadne zužuje okruh možných zákazníkov. OSN sa pritom neustále snaží rozširovať sankcie, ktoré by mali obmedziť dovoz podobných produktov do krajiny. V minulosti sa bránilo predovšetkým dovozu vojenskej techniky, v súčasnosti platí aj zákaz importu luxusných produktov, akými sú autá, perly a drahé hodinky.

 

 

Na snímke, ktorú vytvorila organizácia NK Pro je vidieť, že v týchto obchodoch sa predávajú produkty Montblanc. Ich hodinky tu stoja viac ako 4-tisíc dolárov. Vlastník značky, spoločnosť Richmont, však obchodovanie so Severnou Kóreou jednoznačne popiera.

 

Napriek tomu sa tento tovar do KĽDR dostáva. Predpokladá sa, že prúdi cez Singapur, Malajziu, Rusko a Čínu. Takýmto predajom sa zarábajú tisíce dolárov, ktoré sa následne využívajú sa podporu severokórejského jadrového programu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies