Do sasského parlamentu by sa mohli dostať aj euroskeptici

NETKY.SK • 31 August 2014, 10:45 • 2 min
Do sasského parlamentu by sa mohli dostať aj euroskeptici

DRÁŽĎANY - V nemeckej spolkovej republike Sasko sa dnes konajú voľby do regionálneho parlamentu, kam by sa podľa prieskumov mohla prvýkrát dostať aj euroskeptická strana Alternatíva pre Nemecka (AfD).

slovakia

left justify in out

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že dominantnou silou v saskom parlamente budú naďalej kresťanskí demokrati kancelárky Angely Merkelovej.
      

AfD, ktorá mala v prieskumoch sedempercentnú podporu voličov, pred voľbami veľmi úspešne zúročila obavy občanov spolkovej krajiny z narastajúceho počtu žiadateľov o azyl i ich znepokojenie zo zločinnosti a obchodovania s drogami v pohraničí s Poľskom a Českom. Obavy ľudí sú dôsledkom škrtov v štátnej správe, kde v rámci úsporných opatrení došlo k prepúšťaniu štátnych zamestnancov, vrátane policajtov.
      

Prieskumy naznačujú, že kresťanskodemokratický premiér Stanilaw Tillich bude po voľbách nútený hľadať si nového koaličného partnera - doterajší partner - Slobodní demokrati - totiž zrejme nezískajú päť percent hlasov potrebných na vstup strany do parlamentu. Agentúra DPA špekuluje, že Tillich bude o koalícii rokovať so sociálnymi demokratmi a zelenými.
      

O kreslá poslancov v saskom parlamente sa uchádza aj krajne pravicová Národnodemokratická strana (NPD).    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies