Do rwandského parlamentu boli prvýkrát zvolení aj poslanci za opozíciu

NETKY.SK • 6 September 2018, 09:34 • 2 min
Do rwandského parlamentu boli prvýkrát zvolení aj poslanci za opozíciu

KIGALI - Parlamentné voľby v Rwande sa podľa očakávaní skončili víťazstvom vládneho Rwandského vlasteneckého frontu (RPF).

slovakia

left justify in out

Jediným prekvapením volieb je to, že do parlamentu sa po prvý raz dostali dvaja zástupcovia opozičnej strany - ide o jedinú vládnou mocou tolerovanú Demokratickú strany zelených Rwandy (DGPR) na čele s Frankom Habinezom.

 

Habineza je bývalým členom vládnej RPF. Vlani v auguste v prezidentských voľbách kandidoval proti Paulovi Kagamemu, pričom však získal len 0,48 percenta hlasov. Výsledok parlamentných volieb, v ktorých Habinezova strana získala päť percent hlasov, preto pozorovatelia označujú za "malý revanš" volieb hlavy štátu.

 

Habineza označil výsledok svojej strany vo voľbách za dôkaz toho, že Rwanda "otvára svoje politické spektrum". RPF označil výsledky volieb za dôkaz, že Rwanda je demokraciou. Noví poslanci rwandského parlamentu za opozíciu však poznamenali, že ich nízky počet znamená aj to, že tlak na demokratizáciu rwandskej spoločnosti bude dlhým procesom.

 

Kagame je oceňovaný za obnovenie stability v Rwande a za rýchly hospodársky pokrok po genocíde z roku 1994. Organizácie zaoberajúce sa ochranou práv však tvrdia, že potláča nezávislé médiá i svojich politických oponentov. Vláda všetky podobné obvinenia odmieta.

 

Agentúra Reuters uviedla, že podľa rwandskej ústrednej volebnej komisie RPF spolu s menšími spriaznenými stranami kontrolujú v parlamente 40 kresiel, keďže vo voľbách získali 74 percent hlasov.

 

Rwandský parlament má 80 poslancov. Politické strany sa vo voľbách uchádzajú o 53 z nich, zvyšných 24 kresiel je vyhradených pre ženy, dva mandáty sú pre zástupcov mládeže a jeden je pre zástupcu zdravotne postihnutých

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies