Do Rozvojovej banky budeme viac dávať ako prijímať

NETKY.SK • 8 Jún 2016, 11:16 • 2 min
Do Rozvojovej banky budeme viac dávať ako prijímať

BRATISLAVA - Kabinet na svojom dnešnom zasadnutí odsúhlasil pristúpenie Slovenskej republiky k Tretiemu protokolu k Všeobecnej dohode o výsadách a imunitách Rady Európy.

slovakia

left justify in out

Účelom tretieho protokolu je upraviť právne postavenie a spôsobilosť Rozvojovej banky Rady Európy, ako aj právne postavenie jej orgánov a úradníkov. Protokol stanovuje výsady a imunity banky, jej orgánov a úradníkov. Pri riešení sporov vymedzuje rozhodcovské konanie.


Súčasťou tretieho protokolu je aj Štatút Rozvojovej banky Rady Európy (RB RE). V zmysle Štatútu RB RE najvyšším orgánom banky je Riadiaca rada zložená zo zástupcov členských štátov, ktorými sú obvykle stáli predstavitelia pri Rade Európy v Štrasburgu.

 

Výkonným orgánom RB RE je Administratívna rada, ktorá je zložená zo zástupcov členských štátov obvykle z ministerstva financií alebo centrálnej banky. Právnym zástupcom banky je guvernér, riadi jej finančnú politiku a zastupuje ju navonok. Rada audítorov je zložená z troch členov menovaných Riadiacou radou.


Tretí protokol bol podpísaný v Štrasburgu 6. marca 1959 a nadobudol platnosť 15. marca 1963. K dnešnému dňu je zmluvnou stranou tretieho protokolu 26 krajín Rady Európy. Protokol pre SR nadobudne platnosť v deň uloženia listiny o prístupe u generálneho tajomníka Rady Európy. Tretí protokol podlieha vysloveniu súhlasu parlamentu.

 

Zároveň je medzinárodnou zmluvou, ktorá má podľa ústavy prednosť pred zákonmi, pretože priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických alebo právnických osôb. Slovensko sa pri vstupe do RB RE v roku 1998 zaviazalo pristúpiť k tretiemu protokolu. Pristupujeme však až teraz, keď sa pozícia SR vo vzťahu k RB RE mení z prijímateľského štátu na štát donorský.


Rozvojová banka Rady Európy je multilaterálnou finančnou inštitúciou so sídlom v Paríži. Vznikla v roku 1956 ako Fond Rady Európy pre opätovné usídlenie migrujúcich národov a preľudnenie.

 

Následne zmenila názov na Fond sociálneho rozvoja Rady Európy, ktorý niesla do roku 1999. Zo 47 členských štátov Rady Európy vstúpilo do nej zatiaľ 41 krajín. Slovenská republika je členom od 22. decembra 1998, s podielom 0,346 percenta na základnom imaní.

 

Poslaním banky je spolufinancovanie sociálne zameraných projektov formou zvýhodnených úverov so splatnosťou 10 – 15 rokov. Medzi prioritné oblasti financované z prostriedkov RB RE patrí posilnenie sociálnej integrácie, správa životného prostredia, podpora verejnej infraštruktúry so sociálnym určením a podpora mikro, malých a stredne veľkých podnikov.


V roku 2015 Rozvojová banka Rady Európy schválila operácie pre Slovensko vo výške 464,5 milióna eur, z toho 300 miliónov na spolufinancovanie projektov v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia a Integrovaného regionálneho operačného programu pre programové obdobie 2014 – 2020, ďalej 64,5 milióna eur pre vyššie územné celky a 100 miliónov eur pre komerčné banky.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies