Do roku 2035 príde k výraznému poklesu počtu detí na Slovensku

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 11:21 • 2 min
Do roku 2035 príde k výraznému poklesu počtu detí na Slovensku

BRATISLAVA – V nasledujúcich 20 rokoch by počet narodených detí mal klesnúť zo súčasných viac ako 60.000 na približne 40.000 ročne. Na dnešnej odbornej konferencii iniciatívy ProCeSI (Prognostické centrum pre spoločenskú integráciu) to uviedol Branislav Šprocha z Prognostického ústavu SAV.

slovakia

left justify in out

Šprocha ako hlavný dôvod označil výrazný pokles žien v reprodukčnom veku, ku ktorému došlo v posledných desaťročiach. "Tento trend bude naďalej trvať, v roku 2035 klesne podiel počtu žien v reprodukčnom veku v mnohých regiónoch Slovenska pod jednu tretinu," povedal Šprocha. "Súvisiaci faktor je pokles plodnosti a jej stabilizácia na veľmi nízkej úrovni, rovnako ako fakt, že stále viac detí sa rodí ženám vo vyššom veku," uviedol Šprocha. Poukázal na fakt, že kým v 70. rokoch minulého storočia sa dalo hovoriť o tom, že na ženu v reprodukčnom veku pripadali viac ako dve deti, v súčasnosti je tento podiel približne na úrovni 1,4 dieťaťa na ženu, pričom k výraznej zmene by v ďalších rokoch nemalo prísť.

 

Ako dodal poradca ministra školstva Marek Repa, podiel detí do troch rokov by mal do roku 2035 klesnúť na úroveň dvoch až troch percent celkového podielu detí až v 45 regiónoch Slovenska, najmä v západnej a strednej časti územia. Podľa prognóz klesne počet detí v predškolskom veku zo súčasných 175.000 detí na približne 130.000 detí v roku 2035, čo je pokles o 26 percent. "Do roku 2025 síce príde k miernemu nárastu v 12 okresoch v regiónoch, ako je Orava, Kysuce či Spiš, ktoré sú už tradične vnímané ako prorodinné, a takisto v aglomeráciach Bratislavy a Košíc, ktoré najrýchlejšie rastú, no do roku 2035 príde aj v porovnaní s rokom 2025 k poklesu vo všetkých okresoch," informoval Repa.

 

Podobne sa bude vyvíjať situácia aj v prípade žiakov základnej školy. Zo súčasného počtu 489.000 očakávajú prognostici do roku 2025 nárast na približne 525.000. "Toto je práve tá súčasná predprimárna generácia, pre ktorú sa v súčasnosti zvyšujú kapacity materských škôl," vysvetlil Repa. Do roku 2035 však počet klesne na 442.000 detí vo veku základnej školskej dochádzky.

 

Pri budovaní škôl a školských zariadení je preto podľa Repu potrebné zohľadňovať budovanie flexibilných kapacít. "Tak, aby sa školské zariadenia dali transformovať napríklad aj na denné centrá či zariadenia pre seniorov," uviedol Repa aj s poukázaním na fakt, že slovenskú populáciu čaká v nasledujúcich desaťročiach intenzívne starnutie a zvyšujúci sa podiel seniorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies